Rouwpost

Versturen van rouwkaarten

Wanneer er iemand in uw omgeving overlijdt, moet u vaak veel regelen. PostNL helpt u graag bij het versturen van uw rouwpost.

Ook rond de feestdagen behandelen wij uw rouwpost met prioriteit. Lees meer over de bezorging van rouwpost rond de feestdagen.

Hoe werkt het?

Gebruik bij het versturen van uw rouwkaarten naast Rouwpostzegels ook de Rouwverzendset. Zo herkennen wij uw brieven als rouwpost. Met de Rouwverzendset worden uw rouwkaarten met de hoogste prioriteit verwerkt. 

De Rouwverzendset bestaat uit:

  • Twee grote verzamelenveloppen waarin 30 tot 40 rouwkaarten passen.
  • Een handleiding die uitlegt hoe de verzamelenvelop verstuurd moet worden. 

De Rouwverzendset is online en bij alle Postkantoren te koop. De verzendset is ook verkrijgbaar via de uitvaartondernemer.

Rouwverzendset online bestellen Vind een Postkantoor in de buurt

Juiste adressering

Zorg ervoor dat het juiste adres op uw rouwkaart staat. Zo voorkomt u vertraging in de bezorging. Zoek een postcode of adres.

Rouwkaart naar uzelf sturen

Stuur ook een rouwkaart naar uzelf en de uitvaartondernemer. Zo ziet u of de rouwkaarten de volgende (werk)dag bezorgd zijn. Heeft u de kaart niet ontvangen? Neem dan contact op met de PostNL Klantenservice via 0900-0990 (€0,45 per gesprek).

Aanleveren van Rouwpost

Heeft u een verzamelenvelop met rouwbrieven? Dan kunt u de envelop aanleveren volgens onderstaand schema.

PostNL brievenbus
PostNL Postkantoor
Gratis haalservice
Januari t/m november
NIET van 1 dec tot 3 januari
Januari t/m december
Ma-vrij tot 16.30 uur*
In het weekend en rond Oud en Nieuw
Rouwpost die u op het postkantoor afgeeft, wordt de volgende werkdag bezorgd (op dinsdag tot en met zaterdag, uitgezonderd feestdagen). Vraag de gratis haalservice aan voor bezorging van de rouwbrieven op maandag en op zaterdag 2 januari.

*Voor postkantoren waar de post later wordt opgehaald dan 16.30 uur raadpleeg postnl.nl/locatiewijzer.

Rouwpost in het weekend en rond Oud en Nieuw

Wilt u rouwbrieven op maandag laten bezorgen maak dan gebruik van de gratis haalservice. Uw rouwbrieven worden dan op zondag bij u opgehaald. Als u rouwpost in het weekend aflevert op een postkantoor, dan worden de rouwbrieven pas dinsdag bezorgd. Doe de rouwpost niet in de oranje straatbrievenbus; deze post is in december langer onderweg. 

Wilt u rouwbrieven op zaterdag 2 januari laten bezorgen vraag dan de gratis haalservice aan. Uw rouwpost wordt dan vrijdag 1 januari bij u opgehaald.

De haalservice voor rouwpost aanvragen

Het aanvragen van de gratis haalservice voor rouwpost kan op twee manieren:

Online
Vul het aanvraagformulier in. Dit kan alleen op de volgende tijden:
  • Voor de reguliere haalservice op zondag is het aanvraagformulier beschikbaar vanaf vrijdag om 16.30 uur tot zondag 14.30 uur. De rouwpost wordt op zondag tussen 16.00 uur en 20.00 uur opgehaald en op maandag bezorgd.
  • Voor de haalservice van zondag 27 december is het aanvraagformulier beschikbaar vanaf donderdag 24 december om 16.30 uur. De rouwpost wordt op zondag 27 december tussen 16.00 uur en 20.00 uur opgehaald en op maandag 28 december bezorgd.
  • Voor de haalservice van Nieuwjaarsdag 1 januari is het aanvraagformulier beschikbaar vanaf donderdag 31 december om 16.30 uur. De rouwpost wordt op Nieuwjaarsdag tussen 16.00 uur en 20.00 uur opgehaald en op zaterdag 2 januari bezorgd.
Telefonisch
Wilt u de haalservice liever telefonisch aanvragen? Bel dan met onze klantenservice. Dit kan op zaterdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur en op zondag en Nieuwjaarsdag tussen 11.30 uur en 14.30 uur. Het telefoonnummer is 0900 – 0990 (€ 0,45 per gesprek). Let op: zaterdag 26 december is de klantenservice gesloten.

Rouwkaart niet bezorgd

Is uw rouwkaart niet bezorgd op de eerste werkdag nadat u de kaart bij ons heeft aangeboden? Neem dan altijd direct contact op met onze klantenservice: 0900 – 0990 (€ 0,45 per gesprek). Kies eerst optie 2 (brieven en folders) en daarna optie 1 (rouwbrieven). Onze medewerkers controleren dan de status van uw rouwpost. Als u belt, houd dan de volgende gegevens bij de hand:

  • Barcodenummer van de Rouwverzendset
  • Wanneer u de Rouwverzendset heeft aangeboden
  • Waar u de Rouwverzendset heeft aangeboden
  • Naam van de overledene
  • Datum van de uitvaart