Rouwpost

Versturen van rouwkaarten

Wanneer er iemand in uw omgeving overlijdt, moet u vaak veel regelen. PostNL helpt u graag bij het versturen van uw rouwpost.

Ook rond de feestdagen behandelen wij uw rouwpost met prioriteit. Lees meer over de bezorging van rouwpost rond de feestdagen.

Hoe werkt het?

Gebruik bij het versturen van uw rouwkaarten naast rouwpostzegels ook de Rouw Verzendset. Zo herkennen wij uw brieven als rouwpost. Met de Rouw Verzendset worden uw rouwkaarten met de hoogste prioriteit verwerkt. De Rouw Verzendset bestaat uit:

 • Twee grote verzamelenveloppen waarin 30 tot 40 rouwkaarten passen.
 • Een handleiding die uitlegt hoe de verzamelenvelop verstuurd moet worden. 

De Rouw Verzendset is online en bij alle Postkantoren te koop. De verzendset is ook verkrijgbaar via de uitvaartondernemer.

Rouw Verzendset online bestellen Vind een Postkantoor in de buurt

Juiste adressering

Zorg ervoor dat het juiste adres op uw rouwkaart staat. Zo voorkomt u vertraging in de bezorging. Zoek een postcode of adres.

Rouwkaart naar uzelf sturen

Stuur ook een rouwkaart naar uzelf en de uitvaartondernemer. Zo ziet u of de rouwkaarten de volgende (werk)dag bezorgd zijn. Heeft u de kaart niet ontvangen? Neem dan contact op met de PostNL Klantenservice via 0900-0990 (45ct/per gesprek).

Aanleveren van Rouwpost

Heeft u een verzamelenvelop met rouwbrieven? Dan kunt u die aanleveren volgens onderstaand schema.

PostNL brievenbus
PostNL Postkantoor
Gratis haalservice
Januari t/m november
Ma-vrij tot 16.30 uur*
Januari t/m november
Ma-vrij tot 16.30 uur*
Niet van toepassing
Niet van toepassingDecember
Ma-vrij tot 16.30 uur*
Niet van toepassing
Niet van toepassingNiet van toepassingWeekend**
*Voor aanleverlocaties tussen 16.30 en 18.30 uur raadpleeg postnl.nl/locatiewijzer.
**En op Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Rouwpost in het weekend

Wilt u rouwbrieven in het weekend aanleveren? Vraag dan de gratis haalservice aan. Uw rouwbrieven worden dan bij u opgehaald en op de eerstvolgende werkdag bezorgd. Levert u de rouwpost in het weekend af bij een postkantoor? Of gooit u ze in een oranje brievenbus? Dan worden de rouwkaarten op dinsdag bezorgd.

Weekend haalservice aanvragen

Het aanvragen van de haalservice voor rouwpost in het weekend kan op twee manieren:

 • Online
  Vul het aanvraagformulier in. Dit kan alleen van vrijdag 16.30 uur tot zondag 14.30 uur. Uw rouwpost wordt dan opgehaald op zondag tussen 16.00 uur en 20.00 uur.
 • Telefonisch
  Wilt u de haalservice liever telefonisch aanvragen? Bel dan met onze klantenservice. Dit kan op zaterdag tussen 09.00 uur en 16.00 uur en op zondag tussen 11.30 uur en 14.30 uur. Het telefoonnummer is 0900 – 0990 (€ 0,45 per gesprek).

Rouwkaart niet bezorgd

Is uw rouwkaart niet bezorgd op de eerste werkdag nadat u de kaart bij ons heeft aangeboden? Neem dan altijd direct contact op met onze klantenservice: 0900 – 0990 (€ 0,45 per gesprek). Kies eerst optie 2 (brieven en folders) en daarna optie 1 (rouwbrieven). Onze medewerkers controleren dan de status van uw rouwpost. Als u belt, houd dan de volgende gegevens bij de hand:

 • Barcodenummer van de Rouw Verzendset
 • Wanneer u de Rouw Verzendset heeft aangeboden
 • Waar u de Rouw Verzendset heeft aangeboden
 • Naam van de overledene
 • Datum van de uitvaart