Portokosten bij onderfrankering

Portokosten betalen bij niet of onvoldoende gefrankeerde post

Het kan gebeuren dat u post ontvangt of verstuurt waarop geen of onvoldoende postzegels zijn geplakt.

Portokosten

In dat geval stuurt PostNL u een verzoek om het ontbrekende bedrag aan postzegels plus administratiekosten te betalen.

Betaal portokosten

voor onderfrankering

 

 • Algemeen

  Binnenlandse post
  Als u binnenlandse post ontvangt waarop geen of onvoldoende postzegels zijn geplakt, vragen we u daarvoor te betalen. Hoewel de afzender verantwoordelijk is voor de onderfrankering, stuurt PostNL het betalingsverzoek naar de ontvanger om vertraging van de post te voorkomen. U kunt ondergefrankeerde post weigeren. Het verschuldigde portbedrag en de administratiekosten hoeft u dan niet te betalen.

  Ontvangen post die onvoldoende gefrankeerd is met een frankeermachine vormt hierop een uitzondering. Deze onderfrankering komt altijd voor rekening van de afzender, u hoeft hiervoor dus geen portokosten te betalen. Dit geldt ook voor onbetaalde Port Betaald-post die via een oranje brievenbus van PostNL is verstuurd. De portokosten hiervoor moet de afzender betalen, als zijn gegevens bekend zijn.

  Post naar het buitenland
  Verstuurt u post naar het buitenland die niet of onvoldoende gefrankeerd is? Dan stuurt PostNL de zending door naar de geadresseerde. De kosten voor bijfrankering op zendingen naar het buitenland worden altijd op de afzender verhaald. U ontvangt een betalingsverzoek voor de portokosten.

  Indien de afzender onbekend is, kan de zending worden voorzien van een stempel, waarmee in het buitenland de ontbrekende frankering op de geadresseerde van de zending wordt verhaald.

 • Hoe werkt het?

  Wanneer een zending niet of onvoldoende gefrankeerd is, ontvangt u gelijktijdig met het ondergefrankeerde poststuk een portokaart. Er zijn twee manieren om de portokosten te betalen:

  1. Verwijder de adressticker, plak de aangegeven portokosten in postzegels rechtsboven op de portokaart en post de kaart in een brievenbus van PostNL.

    Vind een brievenbus in de buurt

  2. Betaal via een eenmalige incasso op www.postnl.nl/betalen. Hiervoor heeft u de betaalcode nodig die op de portokaart staat. De incasso wordt normaal gesproken aan het eind van de maand afgeschreven van uw rekening.

 • Wat kost het?

  Hoe stelt PostNL de hoogte van de portokosten vast?

  Berekening portokosten binnenland
  Bij ondergefrankeerde post brengt PostNL de portokosten van € 0,64 in rekening of een veelvoud daarvan (€ 1,28, € 1,92, € 2,56, etc.). Daarbij komt nog € 1,28 aan administratiekosten.

  Voorbeeld:
  U ontvangt post die met 4 eurocent te weinig is gefrankeerd. De porteninning is dan 4 cent. Uw kosten zijn dan € 0,64 voor de portokosten en € 1,28 administratiekosten, en u komt uit op € 1,92.

  Berekening portokosten buitenland
  Bij ondergefrankeerde post naar het buitenland brengt PostNL € 0,64 of een veelvoud daarvan in rekening. Daarbij komt nog € 1,92 aan administratiekosten.

  Voorbeeld:
  U heeft uw post naar het buitenland met 5 eurocent te weinig gefrankeerd. Porteninning is dan 5 cent. De portokosten worden dan € 0,64, tel de administratiekosten van € 1,92 daarbij op en u komt uit op
  € 2,56. Een ondergefrankeerde zending gaat altijd 'gewoon' door naar het buitenland. U ontvangt als afzender een portokaart.

 • Veelgestelde vragen

  Bekijk hier de veelgestelde vragen.

Hulp nodig

Stel hier uw vraag