Rouwpost

Rouwbrief versturen

Wanneer er iemand komt te overlijden, moet er veel geregeld worden. PostNL helpt u graag bij het versturen van uw rouwpost.

Rouwpost

Let op: Tijdens de feestdagen in het voorjaar gelden er andere servicekaders en aanlevertijden voor rouwpost. Houd u hier rekening mee bij het versturen van uw rouwkaarten. Bekijk hier het aanlever- en bezorgschema.

Per 1 januari 2014 is de wijze van aanleveren in het weekend gewijzigd. U kunt dan een gratis haalservice aanvragen. Uw rouwkaarten worden op maandag bezorgd. Als u de rouwverzamelenveloppen in het weekend bij een postkantoor aflevert of via de brievenbus verstuurt, worden de rouwkaarten pas op dinsdag bezorgd. 

Bestel direct uw rouwpostzegels

 

 • Waar moet u op letten?

  Waarop moet u letten bij het versturen van rouwpost? 
  • Verstuur uw rouwbrieven met de Rouw Verzendset.
   Als u deze Rouw Verzendset gebruikt worden uw rouwbrieven apart van andere post verwerkt. Rouwbrieven krijgen in onze organisatie de hoogste prioriteit. Om de rouwbrieven te herkennen is het belangrijk de Rouw Verzendset te gebruiken. Alleen rouwbrieven verzonden met de Rouw Verzendset kunnen wij uit het normale proces halen en met de hoogste prioriteit verwerken. Vraag bij afgeven van de verzamelenvelop bij een Postkantoor of Business Point naar het scannen van de barcode. Hierdoor kan PostNL de rouwbrieven op een juiste manier traceren.

    Vind een Postkantoor in de buurt

  • Frankeer uw post met rouwpostzegels.
   Door rouwpostzegels te gebruiken zijn de brieven voor zowel de postbode als de ontvanger herkenbaar als rouwpost.

  • Zorg ervoor dat u het juiste adres gebruikt op uw post.
   Dit is belangrijk voor een snelle postbezorging. Weet u de juiste postcode niet of zoekt u een adres? Zoek het snel op in de postcodezoeker.
  • Stuur uzelf én uw uitvaartondernemer ook een rouwkaart.
   Op deze manier ziet u of de rouwkaarten de volgende (werk)dag bezorgd zijn. Heeft u de kaart niet ontvangen? Neem dan contact op met de PostNL Klantenservice via 0900-0990 (€ 0,10 p/m). 
    

  Post doorsturen
  Op het adres van een overledene wordt vaak nog post bezorgd. Met de Nabestaandenservice (zie tab 4 nabestaandenservice) kunt u post geadresseerd aan de overledene laten doorsturen naar een ander adres.

 • Wat is een Rouw Verzendset?

  Om er voor te zorgen dat de Rouwpost apart van de normale poststroom verwerkt kan worden heeft PostNL in samenwerking met de rouwbranche een speciaal product ontwikkeld. De Rouw Verzendset bestaat uit twee grote verzamelenveloppen, waarin 30 tot 40 rouwkaarten passen. Op deze envelop staat een unieke barcode, waarmee PostNL de rouwbrieven kan traceren. Ook wordt hiermee uw rouwpost apart van andere post met de hoogste prioriteit verwerkt.

  Waar te koop?
  De Rouw Verzendset (€ 6,95) en Rouwpostzegels zijn verkrijgbaar bij alle postkantoren en online postkantoor van PostNL. De zegels en set zijn ook verkrijgbaar via de uitvaartondernemers.

  In de Rouw Verzendset vindt u een gemakkelijke handleiding hoe u - of uw uitvaartondernemer - de verzamelenveloppen kunt versturen.

 • Wijze van aanleveren


  Let op:
  Tijdens de feestdagen in het voorjaar gelden er andere servicekaders en aanlevertijden voor rouwpost. Houd u hier rekening mee bij het versturen van uw rouwkaarten. Bekijk het aanlever- en bezorgschema.

  Per 1 januari is de wijze van aanleveren in het weekend gewijzigd. U kunt dan een gratis haalservice aanvragen. Uw rouwkaarten worden op maandag bezorgd. Als u de rouwverzamelenveloppen in het weekend bij een postkantoor aflevert of via de brievenbus verstuurt, worden de rouwkaarten pas op dinsdag bezorgd.

  Maak gebruik van de Rouw Verzendset en Rouwpostzegels zodat wij u rouwpost herkennen en met prioriteit kunnen verwerken.

  Bekijk hieronder de aanleverinstructie voor het verzenden van rouwverzamelenveloppen.

  Aanleverinstructie:PostNL brievenbus
  Overige bestemmingen.
  Kijk voor een brievenbus bij u in de buurt op postnl.nl/locatiewijzer
  PostNL PostkantoorGratis haalservice
  Bel hiervoor met de klantenservice 0900-0990 (10 cent p/m) of vraag de haalservice aan op postnl.nl/rouwpost

  Januari t/m november
  Ma-vrij tot 16:30 uur*

  VinkjeVinkjeKruisje
  December
  Ma-vrij tot 16:30 uur*
  Kruisje Vinkje Kruisje 

  Weekend**

  Kruisje Kruisje Vinkje 

  * Voor aanleverlocaties tussen 16.30 en 18.30 uur raadpleeg postnl.nl/locatiewijzer.
  ** En op Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag

  Rouwkaarten aangeleverd anders dan volgens de hierboven beschreven instructie worden niet de volgende werkdag bezorgd.


  Aanvragen haalservice
  Haalservice aanvragen in het weekend is mogelijk vanaf vrijdag 16.30 uur tot zondag 14.30 uur en kan op twee manieren:

  1. Online 
   Vul voor het aanvragen van de haalservice het aanvraagformulier in. Wij komen de rouwverzamelenveloppen dan op zondag tussen 16.00 uur en 20.00 uur bij u ophalen.
  2. Telefonisch
   Wilt u de haalservice liever telefonisch aanvragen? Bel op zaterdag van 09.00 uur tot 16.00 uur en op zondag van 11.30 uur tot 14.30 uur met de Klantenservice. Telefoonnummer 0900-0990 (10 cent per minuut).
 • Nabestaandenservice

  Met de Nabestaandenservice kunt u post geadresseerd aan een overledene laten doorsturen naar een ander adres. Ook kunt u het adres van de overledene gratis op laten nemen in het Infofilter overledenenbestand. Dit servicebestand zorgt ervoor dat (nabestaanden van) overledenen geen geadresseerd reclamedrukwerk blijven ontvangen.

 • Rouwkaart niet bezorgd?

  Als blijkt dat er een rouwkaart de volgende werkdag niet is aangekomen, neem dan altijd direct contact op met de Klantenservice van PostNL, zodat een medewerker de status van de rouwkaarten kan controleren (0900-0990 10 cent p/m) kies eerst optie 2 (brieven en folders) en dan optie 1 (rouwbrieven). Houd als u de Klantenservice belt de volgende gegevens bij de hand:

  • Barcodenummer van de Rouw Verzendset
  • Tijdstip van aanbieding van de Rouw Verzendset
  • Aanbiedlocatie van de Rouw Verzendset
  • Naam van de overledene
  • Datum van de uitvaart

Aanverwante producten en diensten

 

Hulp nodig

Stel hier uw vraag