Case Autobetaalservice

Veilig en zorgeloos een 2e hands auto kopen en/of verkopen

Met de Autobetaalservice van PostNL

Een auto kopen of verkopen? Daar komt best wat geregel bij kijken. De Autobetaalservice van PostNL zorgt ervoor dat je in een vertrouwde en veilige omgeving de betaling kunt regelen en dat de identiteit en geldigheid van het rijbewijs van de koper gecontroleerd wordt. Daarnaast wordt gecontroleerd of de auto niet gestolen is, de APK van de auto nog steeds geldig is en of de auto WA verzekerd is. Zo weet je zeker met wie je zaken doet.

Vraag

Het lijkt hier een logische aanvulling te zijn op de customer journey om je kenteken bewijs over te schrijven. Maar is dat ook zo? Kan de Innovatie Studio helpen om te achterhalen of deze behoefte ook leeft bij klanten en of het logisch is dat PostNL deze service aanbiedt?

Oplossing

Na het doorlopen van de verschillende fases binnen de Innovatie Studio is er een goed beeld ontstaan welk probleem we hiermee oplossen en waar op dit moment de verbeteringen in zitten alvorens dit opgeschaald kan worden. 

Om te achterhalen of het logisch is dat PostNL zo’n dienst aanbiedt, zijn we gaan testen met een aantal varianten. Van alle varianten zagen we uiteindelijk veel meer conversies komen van klanten die in de PostNL omgeving blijven en daarmee ook konden concluderen dat het helemaal niet vreemd was dat we zo’n service aanbieden. 

Door usability testen te houden konden we nog meer verdiepingsvragen stellen aan respondenten om zo de service en de flow te verbeteren. Zo kan je Autobetaalservice straks ook gebruiken voor de verkoop van je caravan of scooter/brommer.

Resultaat

Gemiddelde conversies op prospects van 15%

Gemiddelde conversies op leads van 10%

Waar de afgelopen periode voornamelijk ging om de hypotheses te valideren en de insteek meer zat op het leren, gaan we nu naar een volgende stap om de komen tijd zoveel mogelijk happy flows te realiseren.