In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 bezorgt PostNL de stempassen bij stemgerechtigden. De gemeente Goeree-Overflakkee is één van de gemeentes die de bezorging aan PostNL toevertrouwt.

Deze gemeente kiest er volgend jaar ook voor de kandidatenlijsten via geadresseerde post door PostNL te laten bezorgen. Ruud Karsbergen is medewerker Burgerzaken bij de gemeente. Hij legt uit waarom de verkiezingspost altijd bijzonder goed geregeld moet zijn en hoe geadresseerde post bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen in zijn gemeente.

Goeree-Overflakkee is het meest zuidelijke eiland van de provincie Zuid-Holland. Het eiland is zo’n 420 vierkante kilometer groot. Er wonen ‘slechts’ 50.000 mensen. Ter vergelijking: de gemeente Amsterdam is ongeveer de helft kleiner en heeft bijna 20 keer méér inwoners. In die rustige omgeving is plaats voor duurzame oplossingen.

Meest duurzame gemeente

“Wij profileren ons als de meest duurzame, meest energieneutrale gemeente”, zegt Karsbergen. “Dat komt natuurlijk door de windmolens die we hebben staan, en we stimuleren het gebruik van zonnepanelen enorm. Daarbij rijdt het openbaar vervoer op het eiland deels op waterstof. Dat is een goede ontwikkeling, op een plek waar de twee uiterste dorpen meer dan veertig kilometer uit elkaar liggen. Geadresseerde bezorging van de post kan voor zo’n acht procent minder papier zorgen en scheelt op een eiland met de omvang van Goeree-Overflakkee veel onnodig vervoer. “Een meer duurzame inzet van de post, namens de overheid, past goed in waar wij als gemeente voor staan”, aldus Karsbergen.

Naast duurzaamheid zijn er ook andere redenen om voor PostNL te kiezen met de bezorging van stempassen en kandidatenlijsten. “Ik heb zelf een achtergrond in de post”, zegt Karsbergen. “Ik heb jarenlang in postkantoren gewerkt, en dat draag ik denk ik nog steeds uit.” Hij maakte zich hard voor een samenwerking met PostNL toen de gemeente Goeree-Overflakkee in 2013 ontstond uit het samenvoegen van vier losse gemeenten op het eiland. “Wij zagen dat sommige andere gemeenten minder goede ervaringen hadden met andere partijen, waarbij straten of soms hele wijken de post niet kregen. Ik vertrouw erop dat zoiets bij PostNL simpelweg niet gebeurt.”

PostNL-app

“Met behulp van de PostNL-app kunnen gebruikers altijd inzien wat voor post er naar hen onderweg is, inclusief een foto van de post. Mits het in de juiste envelop wordt aangeboden. Zij weten daarom in maart ook wanneer zij de stempassen en kandidatenlijsten kunnen verwachten. Karsbergen: “Verkiezingspost dient in aanloop naar de verkiezingen zo goed mogelijk onder de aandacht bij mensen gebracht te worden, want je wilt dat zoveel mogelijk mensen hun stem gaan uitbrengen.”

Binnen de app bestaat ook de mogelijkheid voor afzenders om een evenement te agenderen bij ontvangers, of om hen te activeren door te klikken naar een website naar keuze. Goeree-Overflakkee kiest voor een activatie via de app: inwoners die zien dat er post vanuit de gemeente hun kant op komt, kunnen via de PostNL-app direct naar de website van Goeree-Overflakkee. “Het is te vroeg om te zeggen of dit veel bezoekers oplevert”, zegt Karsbergen, “maar we willen dat mensen weten dat de gemeente ook online bereikbaar is. Dat kan, via de app.”

Samengevat: post moet volgens Karsbergen op tijd én in goede staat worden bezorgd. Andere partijen hebben volgens hem die uitzonderlijke service en kwaliteit simpelweg niet. “Als alle post bij de mensen terecht komt, op tijd, en in een goede staat, dan is dat in ieder geval geen beperkende factor in de opkomst voor de verkiezingen.”

Verkiezingspost kandidatenlijst

We helpen graag

We gaan graag aan de slag om jouw gemeente te helpen. En alles rondom de verkiezingspost in goede banen te leiden. Zodat jij je volledig kunt richten op de verkiezingen zelf.

Direct regelen?

Geen probleem. Je kunt direct een offerte aanvragen via het online formulier. Heb je vragen? Neem dan contact op met je accountmanager of bel 088 ‑ 868 68 72. We helpen je graag op werkdagen tussen 08.00 en 19.00 uur.