Mustafa Umut

“Wij staan als gemeente voor

het principe: elke stem telt.”

Mustafa Umut, gemeente Stichtse Vecht

Veilige en vertrouwde bezorging van verkiezingspost

Gemeente Stichtse Vecht kiest voor PostNL

Op 16 maart 2022 is het weer tijd voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Ook in Gemeente Stichtse Vecht vinden ze het belangrijk dat straks zoveel mogelijk mensen gebruik gaan maken van hun stemrecht. Om daarvoor te zorgen is het cruciaal dat alle stemgerechtigden op tijd de kandidatenlijst en hun persoonlijke stempas in huis hebben. PostNL ondersteunt daarom ook deze gemeente bij de planning én de bezorging van alle verkiezingspost.

Mustafa Umut is beleidsadviseur en projectleider verkiezingen bij Gemeente Stichtse Vecht. Stichtse Vecht is in 2011 ontstaan door het samenvoegen van de gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. Met zo’n 65.000 inwoners is het na Utrecht en Amersfoort de derde grote gemeente van Provincie Utrecht. Mustafa: “Het is een bijzondere gemeente. We zijn groot wat oppervlakte betreft, en hebben drie grote kernen en 9 kleine kernen met veel groen. We zitten tussen de grote steden Amsterdam en Utrecht in, met aan de ene kant de A2 en aan de andere kant de rivier de Vecht die beide steden verbindt. We zitten hier heel dicht op de burger en we hebben oog voor de grote én de kleinere kernen. Dat zie je ook terug in onze benadering van de verkiezingen. We vinden het belangrijk dat iedereen z’n stem laat horen en daarom brengen we de stemlocaties ook dicht naar de mensen toe. Zo kunnen de stemmers binnen elke kern terecht bij minimaal één stembureau.”

Op tijd op het juiste adres

“De kandidatenlijsten en stempassen laten we al jaren bezorgen door PostNL en daar zijn we heel tevreden over. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen de verkiezingspost op tijd in huis heeft. Dat vraagt in aanloop naar de verkiezingen toe wel om de nodige afstemming tussen de gemeente, de drukker en PostNL als bezorger. Vooral de afstemming tussen drukker en PostNL moet ervoor zorgen dat de stempassen en kandidatenlijsten op het juiste adres terecht komen én dat dat op tijd gebeurt. Daar moeten wij als gemeente echt op kunnen vertrouwen en ik kan niet anders zeggen dan dat we er goede ervaringen mee hebben. Onze samenwerking met PostNL verloopt erg prettig en we zitten telkens ruim op tijd samen om de planning van de verkiezingspost te bespreken.”

Juiste verwachting via PostNL-app

“Binnen onze gemeente ontvangt niet iedereen op exact dezelfde dag de verkiezingspost. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat iemand van een kennis uit een andere kern hoort, dat die de stempas al binnen heeft. In dat geval is het mooi dat de ontvangers via de PostNL-app kunnen zien wanneer zij zelf kunnen rekenen op hun verkiezingspost. Tijdens de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2021 hebben we voor het eerst gewerkt met deze app van PostNL. We hebben toen ook teruggekregen dat er al aardig wat mensen gebruik maken van deze gratis service.”

Aandacht voor de verkiezingen

“Voor ons als gemeente heeft het ook een meerwaarde dat de kiezers weten wanneer ze post van ons kunnen verwachten. Hoe meer aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen hoe beter. Wij staan als gemeente voor het principe: elke stem telt. We vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen gebruikmaken van hun stemrecht. Dat willen we als gemeente ook faciliteren en stimuleren. Zo zetten we ook specifiek in op de jongeren binnen onze gemeente. Om deze groep te bereiken zetten we vloggers, jongerenadviseurs en sociale media in. Daarnaast sturen we ze een persoonlijke brief ‘in hun eigen taal’, zodat ze goed beseffen dat waar de gemeenteraad over gaat, ook hún leven raakt. Denk bijvoorbeeld aan sportvoorzieningen, onderwijs, horeca en woningbouw binnen Stichtse Vecht.”

“Bij de Tweede Kamer verkiezingen is er landelijk al veel aandacht in de media. Bij gemeenteraadsverkiezingen moeten we het toch vooral zelf doen. Wij willen dus met name meegeven: hiér gaat de gemeenteraad allemaal over en het raakt dus ook jouw leven. Hou dus je brievenbus in de gaten en laat je stem horen.”

Verkiezingspost kandidatenlijst

We helpen graag

We gaan graag aan de slag om jouw gemeente te helpen. En alles rondom de verkiezingspost in goede banen te leiden. Zodat jij je volledig kunt richten op de verkiezingen zelf.

Direct regelen?

Geen probleem. Neem contact op met je accountmanager of bel 088 ‑ 868 68 72. We helpen je graag op werkdagen tussen 08.00 en 19.00 uur.