Menu

100 man aansturen

Werken bij PostNL

Anass Meziane (27 jaar) is management trainee en procesmanager bij Pakkettendepot Ridderkerk. Als procesmanager begeleidt hij het werk in het Pakkettendepot vanaf het moment dat de pakketten binnenkomen tot ze het depot uitgaan. Dat klinkt misschien simpel, maar daar komt veel bij kijken.

Hoe verwerk je 30.000 pakketten per dag?

Ons proces is zo ingedeeld dat we de pakketten zo snel mogelijk kunnen verwerken. Tijdens de ochtenddienst komen de pakjes die de vorige avond zijn binnengekomen van de band. Onze collega’s aan de banden laden ze in de bussen zodat ze kunnen worden bezorgd.

Vervolgens is het tijd voor het innameproces. De chauffeurs komen terug met pakketjes die ze hebben opgehaald of dingen die retour moeten. Ze bespreken eventuele vragen of klachten met mij.

Het laatste proces vindt plaats in de avond. Dan sorteren we de pakketten voor de volgende dag. De pakketten worden bij de bedrijven opgehaald, om vervolgens op postcodeniveau gesorteerd te worden. Ik verdeel de taken en bewaak de targets.

We doen dit zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag. En er komt nog best wat technologie bij kijken.

Adressen met hanenpoten. Hoe gaan jullie daar mee om?

Soms zijn de adressen op de pakketten inderdaad niet goed leesbaar, om wat voor reden dan ook. Dat lossen we op met videocodering: met een camera wordt het adreslabel van het pakje gescand. We plakken er een barcode op. Onze medewerkers in de Filipijnen bekijken het adres en koppelen de barcodes aan een adres. Zo kan het alsnog worden bezorgd.

Dit is je eerste ‘baan’ als trainee. Best een uitdaging.

Dat kun je wel zeggen. Afhankelijk van het dagdeel waarin ik werk stuur ik 8 tot 100 collega’s aan. Uiteraard word ik hierbij goed begeleid, maar uiteindelijk moet je het zelf doen.

Verder moet je overzicht kunnen bewaren, zaken snel kunnen regelen én flexibel zijn. Voor het ochtendproces maak ik bijvoorbeeld de planningen: wie gaat waarheen, wie kan er hoeveel meenemen, wat doe je als er mensen ziek zijn en hoe deel je de herintreders in?

Als procesmanager werk ik elke dag samen met veel verschillende mensen: sorteerders, chauffeurs en planbaliemedewerkers. Dat is een leuk aspect van mijn werk. Iedereen heeft zijn eigen taak, die aansluit op de taak van een ander. Waar nodig, verbind ik mensen. Het is belangrijk een goede werkomgeving te scheppen waar het proces soepel verloopt en collega’s prettig werken. Alle mensen hier doen belangrijk werk. Alleen door goed samen te werken, kunnen we onze klanten de beste service bieden.

Lees meer over een traineeship bij PostNL