Menu

Logistieke schakel, ook binnen Kwekerij Piet Vijverberg

Werken bij PostNL

Corstiaan Smit (28) is projectleider bij Data Solutions (DS). DS codeert alle brieven die onze sorteermachine niet kan lezen. Is iemand het huisnummer of postcode vergeten te vermelden? Dan wordt dat door onze collega’s in de Filipijnen opgezocht. Dit noemen we coderen, maar het coderen gaat verder dan het opzoeken van huisnummers en postcodes.

Je hebt een techniek uit het postproces toegepast bij een kweker?

Klopt. Codering gebruiken wij in ons post-en pakkettenproces en nu dus ook bij de kweker. Vier jaar geleden zijn wij een samenwerking aangegaan met Kwekerij Piet Vijverberg. De waarde van een orchidee is afhankelijk van de knoppen, bloemen en de takken. Hoewel de planten het beste met het menselijk oog te meten zijn, vergt het veel tijd van de kweker. Door middel van videocodering meten we nu bijvoorbeeld de grootte van de plant en het aantal knoppen die aan de plant zitten. Zo weet de kweker dat hij een consistente kwaliteit levert.

Naast codering heb je meegedacht over andere kansen. Hoe ging dat?

Tijdens onze samenwerking ontdekten we dat we meer konden betekenen. Kwekers hebben een lange logistieke keten: de bloemen gaan van de groothandel, naar de lijnrijder, naar de retailer en uiteindelijk komen ze terecht bij de consument. Elke stap in deze keten kent kosten en marges. We zagen een kans en zijn een pilotproject gestart. We hebben die logistieke keten van de kwekerij ‘overgenomen’ en met onze specialistische kennis en ervaring weten te optimaliseren.

We lanceerden bijvoorbeeld vorig jaar een webshop: ‘Het beste van de kweker’ waar consumenten rechtstreeks bij de kweker bloemen kunnen bestellen. Om de kwaliteit voor de klant te bewaken, ontwikkelden we versverpakkingen waarmee we de kwetsbare orchideeën veilig kunnen bezorgen. Zo krijgen klanten een goede en constante kwaliteit orchidee, direct van de kweker.

Wat was jouw rol in dit project?

We startten met een idee en zijn er met een hoop mensen mee aan de slag gegaan. Ik gaf aan dat ik er graag aan mee wilde werken en mocht vervolgens een procesontwerp, een businesscase en een marketingplan maken.

Wat ik leuk vind aan dit project is de samenwerking met de kweker en experts in allerlei vakgebieden binnen en buiten ons bedrijf. Inmiddels draait het project zelfstandig. Het project is in principe klaar en mijn rol hierin dus ook, maar het blijft mooi dat ik dit heb mogen realiseren.

Ik ben het gewoon gaan doen en heb onderweg veel geleerd. Daar is gelukkig de ruimte voor binnen PostNL. Ik werk hier met veel plezier. We vernieuwen met de middelen die we al hebben. Er zijn uitdagingen en je moet veel leren. Maar uiteindelijk is het een kwestie van gewoon aan de slag gaan.

Bekijk de vacatures bij PostNL