Menu

Werken aan duurzame bezorging in de binnenstad

Werken bij PostNL

Jasper Kraan (38) is Operationeel Manager bij PostNL. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij Stadslogistiek Delft, een samenwerkingsverband met de gemeente Delft om de leefbaarheid in de binnenstad te verbeteren. We vroegen hem naar zijn werk en hoe het is om bij Stadslogistiek Delft te werken.

Wat doen jullie bij Stadslogistiek Delft?

Binnen het project Stadlogistiek werken we samen met de gemeente om de leefbaarheid in deze mooie, oude binnenstad te verbeteren. De gemeente Delft is één van de ondertekenaars van de Green Deal, een project van de overheid dat duurzaam ondernemen ondersteunt.

In de smalle straatjes kan het reguliere goederenvervoer voor veel overlast zorgen. Niet alleen door de CO2 uitstoot, maar ook doordat grote vervoersmiddelen zoals vrachtwagens en bestelbussen de smalle wegen versperren of voor geluidsoverlast zorgen. Wij zagen kansen om met onze bezorging de CO2-uitstoot te verminderen en in te spelen op binnenstadproblematiek op het gebied van logistiek en leefbaarheid. Dus gingen we met de gemeente in gesprek en is Stadslogistiek ontstaan.

Bij Stadslogistiek verzamelen en bundelen we zendingen zoals pakketten aan de rand van de stad. We bezorgen die zendingen nog dezelfde dag met zogenaamde Goupils. Dat zijn kleine, elektrische wagens. Ze zijn wat betreft hun afmeting en laadvermogen speciaal ontwikkeld om er gemakkelijk mee door de binnenstad te manoeuvreren. Bovendien zijn ze stil en schoon, dus dat bezorgt heel prettig.

Jasper Kraan

Het is echt een lokaal initiatief. Dan denk ik niet direct aan PostNL.

Wat veel mensen niet weten, is dat er ook binnen het grote PostNL ruimte is voor dit soort lokale initiatieven. We denken in mogelijkheden, het is echt ondernemen. Qua lokaal ondernemerschap doen we nu al veel meer dan we ooit hadden kunnen denken. En daar leren we heel veel van.

Het project had bijvoorbeeld wel wat aanloop nodig. Ondernemers wisten nog niet hoe ze de nieuwe stadslogistiek konden inzetten. Inmiddels is er een duidelijke stijging in deelnemers. Steeds meer ondernemers zien het voordeel. Als bloemist kun je bijvoorbeeld je bloemen met PostNL snel en duurzaam bij je klanten in de binnenstad laten bezorgen. Hoe mooi is dat?

En wat is jouw rol?

Ik verzorg de algemene coördinatie van de ritten, stuur de chauffeurs aan en waarborg de kwaliteit van onze dienstverlening. Leuk aan mijn werk is dat ik met veel verschillende mensen samenwerk, binnen en buiten onze organisatie: chauffeurs en coördinatoren, marketing en pr collega’s bij PostNL en natuurlijk de ondernemers hier in Delft.

Dit is het achtste jaar dat ik bij PostNL werk. Ik ben begonnen bij het onderdeel Pakketten. Daarna werkte ik in verschillende operationele rollen onder andere bij Transport en andere PostNL netwerken. Inmiddels heb ik de nodige operationele ervaring. In mijn huidige functie is dat erg handig: ik heb ervaring in allerlei facetten van PostNL en zie kansen voor mogelijke samenwerkingen.

Een deel van de werkzaamheden die we hier doen is voor PostNL nieuw. Ook het lokaal ondernemen was nog niet zo bekend. Het is dus echt pionieren. Dat ligt me wel.

Bekijk de vacatures bij PostNL