Veelgestelde vragen

1. Is het Wholesaleaanbod voordeliger dan het Openbaar Aanbod of PostNL-Aanbod?

Die vergelijking is lastig te maken. Het Wholesaleaanbod bestaat uit andere producten, met andere voorwaarden en tarieven die op een andere manier zijn vastgesteld. De tarieven van het Wholesaleaanbod en het Openbaar Aanbod of PostNL-Aanbod naast elkaar leggen en 1-op-1 vergelijken, werkt daarom bijvoorbeeld niet. Je moet ook rekening houden met de hoeveelheid en soort post die je gaat aanleveren.

2. Als ik niet direct op 1 december, maar bijv. 1 januari start met Wholesale Zakelijke Post aanleveren. Op welke tarieven heb ik dan recht tussen 1 december en 1 januari?

We kunnen pas wholesale-tarieven in rekening brengen als u uw post daadwerkelijk wholesale-partijen aanlevert. Dat betekent dat u uw wholesale-betaalnummer, de wholesale-productcodes en de wholesale-labels gebruikt. Zolang u dat niet doet, zullen we tarieven in het PostNL-Aanbod in rekening brengen (als u dat heeft), of anders de tarieven in het Openbaar Aanbod. U heeft wel recht op verrekening met wholesale-tarieven over deze periode. Let op: het recht op verrekening met terugwerkende kracht vervalt na 1 maart 2018.

3. Wat vindt de ACM van wat jullie in het contract en de voorwaarden hebben gezet?

We hebben het contract en de voorwaarden die bij het Wholesaleaanbod horen, met de ACM gedeeld. Voor een inhoudelijk oordeel van de ACM hierover moet u contact opnemen met de ACM.

4. Waarom houdt PostNL een testperiode?

Het Wholesaleaanbod is voor iedereen nieuw: postvervoerders én PostNL. We hebben besloten de eerste drie maanden (1 december 2017 tot 1 maart 2018) als testperiode te zien. Tijdens deze periode willen we in de praktijk ervaren hoe onder meer de Wholesale Voorwaarden uitwerken, en knelpunten gezamenlijk signaleren en zoveel mogelijk oplossen. Dit betekent ook dat we coulant zullen zijn m.b.t. de handhaving. 

Tijdens de testperiode zullen verschillende uitzonderingen op het Wholesaleaanbod gelden. Een overzicht van deze uitzonderingen, en van verduidelijkingen van onderdelen van het Wholesaleaanbod, vindt u op deze website.

5. In hoeverre verschillen de Wholesale Voorwaarden van de algemene voorwaarden?

De voorwaarden zijn grotendeels gelijk gebleven. Het is wel zo dat het Wholesaleaanbod uit andere producten bestaat dan het reguliere aanbod, en een deel van de Wholesale Voorwaarden dus alleen voor deze specifieke producten geldt. Daarom zijn de Wholesale Voorwaarden en de algemene voorwaarden niet 1-op-1 vergelijkbaar.

6. Waarom stelt PostNL in het Wholesaleaanbod andere en soms strengere voorwaarden, waardoor we bijvoorbeeld anders moeten aanleveren dan we tot nu toe hebben gedaan?

Het Wholesaleaanbod bestaat uit andere producten dan het reguliere aanbod. Er gelden ook deels andere voorwaarden, zoals aanlevering tot 21.00 uur voor alle partijen, en de samenstelling van de partijen. Deze voorwaarden zijn zo ingericht dat PostNL de kwaliteit van de postbezorging kan blijven garanderen: namelijk dat post met een 24-uurs servicekader dezelfde dag nog wordt verwerkt zodat dit de volgende bezorgdag kan worden bezorgd. Daarnaast heeft PostNL in de voorwaarden zoveel mogelijk rekening gehouden met het feit dat dit Wholesaleaanbod voor een periode van drie jaar geldig is, waarin ook de volumes verder zullen dalen. Om het postnetwerk van PostNL toekomstbestendig te houden en zo efficiënt mogelijk in te richten, moeten we ook de voorwaarden hierop aanpassen.

7. Ik moet om 21.00 uur mijn hele wholesale-partij hebben uitgeladen en overhandigd aan PostNL. Wat nou als ik nog 1 bak moet uitladen? Ben ik dan te laat?

Ja, dan bent u te laat. PostNL heeft een inspanningsverplichting om de post nog dezelfde dag te verwerken. Maar we registreren dit wel als afwijking op de aanlevervoorwaarden.

8. Wat als ik te laat ben door bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden of file? Dat is dan toch overmacht?

Zulke situaties kunnen inderdaad voorkomen. Daarom mag u uw Wholesale Zakelijke Post per kwartaal drie keer te laat leveren, voor we daadwerkelijk gaan handhaven. Bij sneeuw en ijzel geldt sowieso coulance, dat is in de Wholesale Overeenkomst opgenomen. PostNL heeft een inspanningsverplichting om de post dezelfde dag nog te verwerken. Maar als u te laat bent met uw Wholesale Zakelijke Post, om welke reden dan ook, betekent dit dat PostNL niet kan garanderen dat de post binnen 24 uur bezorgd wordt.

9. Hoe zorgen jullie dat je kunt aantonen dat ik te laat was?

Bij de overdracht van de post wordt het P1700-orderformulier gestempeld door een stempelklok. Het tijdstip dat de stempelklok aangeeft, is het tijdstip dat PostNL zal hanteren in de beoordeling.

10. Kan ik meekijken met jullie controles?

Het is in principe mogelijk om met (een deel van) het controleproces mee te kijken, maar onder bepaalde voorwaarden. Hiervoor kunt u een verzoek indienen via uw accountmanager of accountsupport.