Webinar

Antwoorden op gestelde vragen

Lees de antwoorden op de vragen die zijn gesteld tijdens het webinar op 7 oktober 2021.

Zoeken jullie een vast aantal trainees per traineeship?

We nemen per jaar 30 trainees aan. In het IT en Finance traineeship starten er elk half jaar ongeveer 3 per richting. De overige trainees zijn verspreid over het Business en Logistieke traineeship.

Hoelang duurt een traineeship?

Een traineeships bij PostNL duurt 2 jaar.

Heb je in elk traineeship dag- en nachtdiensten?

Bij het Business en Logistiek traineeship begin je vaak in een operationeel leidinggevende functie. Onze operatie gaat dag en nacht door en dat betekent dat je als trainee ook te maken kunt krijgen met avond-, nacht- en weekenddiensten.

Is het mogelijk om richtingen te combineren?

Nee, wisselen van richting is niet mogelijk. We kijken van tevoren goed welke richting het beste bij je past, en proberen er samen met jou voor te zorgen dat aan het begin al de juiste keuze wordt gemaakt.

Is er naast het opleidingsprogramma ook een opleidingsbudget?

Dit is mogelijk. We hebben vanuit het traineeprogramma natuurlijk al een mooie opleiding staan, maar als je nog een inhoudelijke opleiding wil volgen kan je dit aangeven bij je manager. Als het nodig is voor je functie zijn hier opleidingsbudgetten voor. PostNL biedt zelf ook trainingen aan, zoals Agile, Lean, etc.

PostNL is actief in 13 landen, in hoeverre is het traineeship internationaal?

PostNL is internationaal actief maar onze core business en medewerkers zijn gevestigd in Nederland. Het kan voorkomen dat je als trainee komt te werken voor ons internationale afdeling. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat je voor werk wel eens naar het buitenland moet.

Hoe is de verhouding (qua tijd) tussen persoonlijke ontwikkeling in het YEP programma en de functie die je vervult?

Elk kwartaal heb je een module vanuit het YEP. Maar ook tussendoor heb je contact met je trainees om te werken aan je eigen ontwikkeling. Jij beslist hoeveel tijd je hierin wil investeren. Ook geloven wij in on the job learning waarbij je tijdens je werk bezig bent met je ontwikkeling en persoonlijke groei.

Waar is het nieuwe hoofdkantoor?

Ons nieuwe hoofdkantoor is naast het station Den Haag Holland Spoor. PostNL verhuist halverwege 2021 naar dit nieuwe kantoor.

Wordt het traineeship volledig in Den Haag gegeven? Of kan dit ook op een andere locatie?

Dit hangt ervan af wat voor functie je uitoefent. Werk je in een operationeel leidinggevende functie dan is dat mogelijk in het hele land. We hebben verspreid over het land productielocaties. Overige functies zijn op ons hoofdkantoor in Den Haag.

Werk je, met het oog op corona, thuis als je start als trainee? Of zijn er een paar vaste dagen dat je naar kantoor mag?

Dit is lastig te voorspellen. Als bedrijf volgen wij de richtlijnen van het RIVM. Op dit moment geldt voor elke werknemer: werk zo veel mogelijk thuis.

Hoe zou je de cultuur op kantoor omschrijven?

Bij PostNL volgen we ons Oranje Kompas en proberen we alles Slim, Simpel en Samen te doen. We verwachten van trainees en medewerkers dat ze ondernemend, proactief en vooruitdenkend zijn. Zie je een mogelijkheid voor verbetering? Pak je kans en ga ervoor. Je krijgt veel vrijheid om je eigen ideeën in te brengen. Dit brengt uiteraard ook veel verantwoordelijkheid met zich mee, maar vooral heel veel mogelijkheden tot creativiteit en groei.

Wordt er rekening gehouden met je woonplaats?

Als je in een operationele functie start proberen we rekening te houden met je woonplaats. Maar kunnen hierin geen garanties geven omdat we afhankelijk zijn van beschikbare plekken.

Is het programma alleen voor recent afgestudeerden, of mag je ook al werkervaring hebben?

Onze traineeships zijn voor recent afgestudeerden.

Als twee traineeships je erg aanspreken, is het dan mogelijk op beide te solliciteren?

Ja, je kunt op meerdere traineeships solliciteren. Samen met jou zullen we bekijken welk traineeship het beste bij je past. We gaan dit gesprek graag met je aan.

Raden jullie het aan om eerst selectie te doen voor de digitale inhousedag en deze (wanneer uitgenodigd) bij te wonen? Of raden jullie het aan om je zo snel mogelijk aan te melden voor het business traineeship?

Solliciteren voor het business traineeship kan het hele jaar door. De digitale inhousedag is de perfecte kans om PostNL, maar ook huidige trainees, beter te leren kennen. Daarnaast zullen onze recruiters ook aanwezig zijn, en is dit een extra kans om te laten zien wat jij in je hebt.

Is een operationeel leidinggevende functie een vast onderdeel van het logistieke traineeship? Of kun je ook kiezen voor functie of het hoofdkantoor?

Het is geen verplicht onderdeel, maar we raden het wel sterk aan. Je leert meteen bepaalde vaardigheden en leert ons logistieke proces heel goed kennen. Dat is ontzettend waardevol binnen ons bedrijf. Het aantal startersplekken op het hoofdkantoor is gering terwijl we vaak voldoende plekken hebben in operationele functies.

Als je nog bezig bent met je master, is er dan ruimte om eerst te beginnen met een onderzoeksstage en na het afronden van de master de traineeship te starten?

Je komt in aanmerking voor een traineeship na het afronden van je studie. Wij bieden wel stageplekken aan, maar deze hebben een aparte sollicitatieprocedure.

Hoeveel plekken zijn er voor de digitale inhousedag?

Voor onze digitale inhousedag hebben we rond de 25-30 plekken beschikbaar.

Hoe is het contact met de trainees onderling? Heb je wekelijks contact met andere trainees of alleen in het kader van de YEP ontwikkeling?

Als trainee heb je heel veel contact met je mede trainees. Je wordt voor je start al in een appgroep geplaatst om kennis te maken. Samen organiseren jullie activiteiten om elkaar beter te leren kennen. Ook heb je vaak een buddy binnen je eigen groep met wie je veel optrekt en samen je ontwikkeling kunt bespreken.

In hoeverre mag je als trainee zelf kiezen of meedenken over wat je eerste functie wordt?

Samen met jou bekijken we waar je interesses liggen en wat voor startfunctie bij je past. Jouw voorkeur en ontwikkeling staat daarbij centraal. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de beschikbare plekken.