Menu

Is een e-mail

wel van PostNL?

Bekijk de laatste valse mails
Voorbeelden

Een valse e-mail ontvangen

Hoe herkent u phishing?

Ontvangt u een e-mail van ons die u niet vertrouwt? Grote kans dat deze e-mail niet door ons is gestuurd, maar door internetcriminelen. Ze willen uw gegevens stelen of virussen plaatsen op uw computer. Dit soort e-mails wordt ‘phishing’ genoemd.

Een valse e-mail ontvangen

Hoe herkent u phishing?

Ontvangt u een e-mail van ons die u niet vertrouwt? Grote kans dat deze e-mail niet door ons is gestuurd, maar door internetcriminelen. Ze willen uw gegevens stelen of virussen plaatsen op uw computer. Dit soort e-mails wordt ‘phishing’ genoemd.

Wat u moet doen met een valse e-mail

Denkt u dat u een valse e-mail heeft ontvangen? Klik dan niet. Bekijk de voorbeelden van de laatste phishing e-mails die bij ons bekend zijn. Staat de mail er niet bij? Stuur hem dan door naar phishing@postnl.nl. Zo blijven wij op de hoogte en kunnen we anderen waarschuwen. Ook kunt u de mail melden bij de Fraudehelpdesk.

Heeft u toch op de link geklikt?

Dan is het verstandig om uw computer meteen op te schonen met een virusscanner die up-to-date is. Als uw computer al besmet is, dan kunt u met de juiste ondersteuning/programma’s een back up-versie op uw computer laten zetten. Als u door de phishingmail financiële of andere schade heeft opgelopen, is het verstandig om ook aangifte van fraude te doen bij de landelijke politie op telefoonnummer 0900 - 8844.

5 tips voor het herkennen van phishing

Met de volgende 5 tips herkent u een phishingmail.

Tip 1: Controleer het afzendadres

U herkent onze e-mails altijd aan het afzendadres dat eindigt op ‘postnl.nl’. Het afzendadres vindt u in het ‘van-veld’ van de e-mail. U bekijkt het volledig afzendadres door uw cursor op het afzendadres te plaatsen zonder te klikken. Staat er een vreemd afzendadres? Dan kunt u ervan uitgaan dat het een valse e-mail is. E-mail van ons ontvangt u namelijk altijd vanaf één van de volgende afzendadressen:

  • noreply@postnl.nl
  • account@postnl.nl
  • noreply@notificatie.postnl.nl
  • noreply@informatie.postnl.nl
  • noreply@extra-at-home.postnl.nl
  • onlineservice@informatie.postnl.nl
  • zakelijkefactuur@postnl.nl
  • noreply@account.postnl.nl

Tip 2: Bekijk het taalgebruik van e-mails én websites kritisch

Het taalgebruik van valse e-mails wordt steeds beter, maar toch wemelt het vaak van de spel- en stijlfouten. Ook is de e-mail in de meeste gevallen niet aan u persoonlijk gericht. Als u wilt weten waar uw pakket precies is, log dan veilig in op uw persoonlijke PostNL-omgeving of kijk in de PostNL App.

Tip 3: Controleer het adres van de website

In een valse e-mail wordt vaak de daadwerkelijke link verborgen in een woord of zin die u naar een onbetrouwbare website stuurt. Zo ziet u niet meteen waar de link u naartoe leidt. Dit wordt een ‘deeplink’ genoemd. Het is dé manier om u een virus te laten downloaden. Om een link te controleren sleept u uw cursor over deze link zonder te klikken. De link verschijnt dan vanzelf in beeld. Klik dus niet op de link als u daarmee een onbekende website bezoekt.

Tip 4: Controleer het inlogproces

Hebt u op de link geklikt en verloopt het inloggen anders dan u gewend bent? Kijk dan in de adresbalk en controleer of u op de juiste website bent. Als dat niet zo is, log dan niet in en sluit direct uw browser af.

Tip 5: Laat u niet overhalen

In valse e-mails wordt u vaak tot actie aangespoord door een tijdslimiet te noemen. Zoals: “Betaal voor morgen, anders krijgt u extra kosten!”. Wees extra bedacht op dit soort teksten die u onder druk zetten. Bedenk eerst of u er verstandig aan doet als u op de link klikt of het bijgevoegde bestand opent. Deel ook zeker geen gegevens als u het niet vertrouwt.

Recente voorbeelden van phishingmails

Voorbeeld 24 december 2018

Phishing email 24 december 2018

Voorbeeld 2 november 2018

Phishing email 14 november 2018

Voorbeeld 30 juli 2018

Phishing e-mail 31-06-2018

Voorbeeld 11 juni 2018

11-6-2018

Voorbeeld 15 mei 2018

Phishing e-mail 15-05-2018

Voorbeeld 29 april 2018

Phishing mail 29 april

Voorbeeld 23 april 2018

Phishing mail 23 april

Voorbeeld 23 april 2018

Phishing mail 23 april

Voorbeeld 20 april 2018

Phishing mail 20-04-2018

Voorbeeld 22 februari 2018

Phishing mail 22 februari

Wat wij doen om phishing te voorkomen

Valse e-mails en nepsites proberen wij op te sporen en uit de lucht te laten halen. Automatisch e-mails die criminelen met ons afzendadres naar u versturen, worden geblokkeerd door de grote e-mailproviders. Dit is wel afhankelijk van uw eigen e-mailprovider.

Meer informatie

Alles over veilig internetten en privacy online vindt u op veiliginternetten.nl.