Menu

ID Check aan de Deur

Wanneer moet u zich legitimeren voor ontvangst?

Met ID Check aan de deur controleert de bezorger uw legitimatiebewijs bij het overhandigen van een brief of pakket. Zo weet u zeker dat u de enige bent die de zending in ontvangst neemt of dat u aan wettelijke leeftijdseisen voldoet.

Heeft u de bezorger gemist? Als u de barcode van uw pakket heeft, bepaalt u zelf waar uw pakket de volgende keer wordt afgeleverd.

Hoe werkt het?

Er zijn drie soorten gegevens waarop u gecontroleerd kunt worden aan de deur:

  • Leeftijdscheck 18+
  • Controle geboortedatum
  • ID verificatie¬†

De verzender van uw brief of pakket geeft aan welke gegevens PostNL moet controleren en stuurt deze versleuteld door. De bezorger overhandigt de zending alleen als u een geldig legitimatiebewijs toont en de gegevens overeenkomen. Bij het uitreiken voert de bezorger de benodigde ID-gegevens in en controleert deze. Alleen als alles klopt overhandigt hij de zending. Of, bij een leeftijdscheck, overhandigt hij het aan een persoon die wel oud genoeg is.

Controle op geboortedatum of ID verificatie

Bij een zending met controle op geboortedatum of ID verificatie bekijkt de bezorger eerst de geldigheid, naam en foto van het legitimatiebewijs. Vervolgens voert hij de geboortedatum of het documentnummer in de terminal in om te controleren of dit overeenkomt met het nummer dat is opgegeven bij het aanmelden van de zending. Als dit klopt overhandigt hij de zending. PostNL slaat deze ingevoerde nummers niet op. 

Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld een huisgenoot te machtigen voor een dergelijke zending. Enkel de geadresseerde met zijn eigen identiteitsbewijs mag de zending in ontvangst nemen.

Controle op leeftijd 18+

Voor bepaalde zendingen, bijvoorbeeld alcohol, moet de ontvanger 18 jaar of ouder zijn. De bezorger controleert de geldigheid van het identiteitsbewijs en of de ontvanger over de juiste leeftijd (18+) beschikt. Pakketten met een leeftijdscheck 18+ kunnen ook bij de buren of bij een huisgenoot bezorgd worden, mits zij voldoen aan de leeftijdseisen (18+).

Welke identiteitsbewijzen zijn toegestaan?

U kunt zich legitimeren met een geldig:

  • Paspoort
  • Nederlands Rijbewijs
  • Europese of Nederlandse ID-kaart

Geen geldig legitimatiebewijs bij de hand?

Als u bij de uitreiking niet over een geldig legitimatiebewijs beschikt, kan de bezorger de zending niet aan u overhandigen. De bezorger neemt de zending dan weer mee terug, waarna u met behulp van de niet-thuis-code kunt kiezen voor een tweede bezorgpoging waar en wanneer het u uitkomt.

Mislukt ook de tweede bezorgpoging, dan gaat de zending naar een PostNL locatie in de buurt. Hier kunt u de zending binnen 2 weken afhalen, daarna gaat deze retour afzender. Vergeet niet bij het afhalen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.