Menu

Duurzaam in logistiek

Uitstootvrij bezorgen in de last mile

We bezorgen bijzondere momenten en dat doen we zo groen, schoon en milieuvriendelijk mogelijk. Daarom blijven we investeren in duurzamere activiteiten, omdat we geloven dat duurzaamheid onze license to operate is. We hebben onszelf een ambitieus doel gesteld om uiterlijk 2030 alle pakketten en brieven in de Benelux uitstootvrij te bezorgen in de last mile. Als tussenstap wil PostNL in 2025 in 25 binnensteden uitstootvrij bezorgen. Hoe gaan we dit realiseren?

Zorg voor het klimaat

Netwerk efficiency

Als logistiek bedrijf in de keten willen we efficiënt te werk gaan en geen onnodige kilometers maken. Dit bereiken we door beter samen te werken in de keten, door het bundelen van verzendingen waardoor de bezorger alles in een route kan halen en brengen en door oplossingen zoals minder lucht in verpakkingen. Minder kilometers betekenen ook lagere kosten en minder uitstoot. En we dragen hiermee ook bij aan een betere bereikbaarheid van steden.

Lees hier meer over onze duurzame stadslogistiek.

Fiets

Schone kilometers

We streven er naar om elke kilometer die we afleggen zo zuinig en zo groen mogelijk te doen. Postbezorgers doen hun werk sinds jaar en dag te voet of met de (electrische) fiets. Voor de overige kilometers gebruiken we zuinige auto’s, vragen we onze chauffeurs met beleid te rijden en zetten we groen gas en elektrische voertuigen in. We zijn in gesprek met luchtvaartmaatschappijen om ook op die manier CO2 te verminderen, bijvoorbeeld door te selecteren op welke vlucht we onze pakketten laten vervoeren. Of onszelf de vragen stellen of we überhaupt nodig is om via de lucht te vervoeren.

Lees hier meer over hoe we onze post elektrisch in Ede bezorgen.

Groene producten en diensten

We helpen onze klanten ook met onze eigen producten en diensten om de keten van verzenden en ontvangen zo duurzaam mogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is de fashionpack, dé slimme verzendverpakking die altijd kan worden bezorgd, zonder dat de consument hiervoor thuis hoeft te zijn. En is het artikel toch niet naar wens? Dan kan die met dezelfde verpakking weer eenvoudig terug gestuurd worden. En we hebben samen met Thuiswinkel.org en andere organisaties en bedrijven in de e-commercesector een CO2-rekentool ontwikkeld. Met Bewust Bezorgd kunnen webwinkels uitrekenen hoeveel CO2 je uitstoot per pakket en per bezorgoptie.

Lees hier meer over gemakkelijk en duurzaam retourneren.

Verduurzaming van gebouwen en installaties

Onze nieuwe pakketsorteercentra zijn de meest duurzame bedrijfsgebouwen van Nederland. Alle toekomstige gebouwen en depots willen we CO2-neutraal of zelfs CO2- positief realiseren. Op onze locaties werken we zo duurzaam en efficiënt mogelijk. We installeren ledverlichting en verlagen ons energieverbruik. Gemiddeld wekken we 46% procent van de elektriciteit voor onze pakkettensorteercentra duurzaam op door het plaatsen van zonnepanelen.

Lees hier meer over de verduurzaming van onze gebouwen.

Zonnepanelen

Tot slot: alles wat wij doen, doen we samen. Met onze medewerkers, klanten, partners en leveranciers. Wij geloven in het verduurzamen van de totale keten. Goed voor ons, goed voor hen en goed voor milieu en klimaat.