Menu

Zorg voor het klimaat

Duurzaam PostNL

Nederlanders kopen steeds meer online en dat zien we. Er zijn meer bezorgers op straat en aan de rand van de stad verschijnen grote distributiecentra. Daarom bouwen wij aan een gezonde toekomst met logistieke oplossingen die zo min mogelijk impact hebben op het klimaat. Door schonere voertuigen te gebruiken bijvoorbeeld. En efficiëntere processen in ons netwerk. Of zuiniger rijgedrag van onze chauffeurs.

Benieuwd hoe we zorgen voor efficiëntie en een schonere bezorging? Bekijk de case.

Zorg voor het klimaat

Uitstootvrij bezorgen in binnensteden

Postbezorgers bezorgen sinds jaar en dag te voet of met de fiets. Bij het legen van brievenbussen en voor grote hoeveelheden zakelijke post zet PostNL bestelauto’s in. In het centrum van Amsterdam is met succes getest of we deze werkzaamheden met elektrische bakfietsen en kleine elektrische voertuigen kunnen doen. Nu bezorgt PostNL in de binnenstad van Leeuwarden zowel post als pakketten geheel uitstootvrij met elektrische auto’s en kleine elektrische voertuigen. Ook in Utrecht zijn autoritten vervangen door elektrische bakfietsen. Na Amsterdam, Leeuwarden en Utrecht wil PostNL in ongeveer tien steden elektrische bakfietsen inzetten. Ook pakketten worden steeds vaker bezorgd met groengas en elektrische auto’s.

Stadslogistiek

Als groot logistiek e-commerce bedrijf heeft PostNL de ambitie om in 2025 in 25 binnensteden volledig uitstootvrij te bezorgen. Hiervoor ondertekende PostNL samen met verschillende overheden en bedrijven de Green Deal Zero Emissie stadslogistiek. We ontwikkelen bijvoorbeeld oplossingen zoals hubs voor zakelijke verzenders en gemeenten. Daarnaast zetten we schone voertuigen in en richten we ook overslagpunten in aan de rand van binnensteden. Lees meer over stadslogistiek.

Fiets

En op de Wadden

We gaan op alle Waddeneilanden volledig uitstootvrij bezorgen. Terschelling was het eerste eiland waar PostNL uitsluitend elektrisch, met de fiets en te voet ging bezorgen. Inmiddels gebeurt dit ook op Schiermonnikoog en Ameland. Vlieland en Texel volgen.

Rijden op groen gas

Stap voor stap nemen we auto’s en bussen op groen gas in gebruik. In 2017 waren dat al meer dan 800 voertuigen die fors minder CO² uitstoten dan benzine- en dieselauto’s. Bovendien komt groen gas uit een duurzame bron.

Duurzame pakkettensorteercentra

In Apeldoorn openden we een zeer duurzaam sorteercentrum voor pakketten. Het pand heeft het hoogst haalbare BREAAM-certificaat Outstanding, wat aangeeft dat het om een duurzaam gebouw gaat met minimale milieu-impact. Daarmee behoort het tot de meest duurzame logistieke gebouwen in Nederland. Zulke nieuwe, duurzame sorteercentra volgen ook in Venlo en Amsterdam.

Daken vol zonnepanelen

Op de daken van al onze pakkettensorteercentra liggen zonnepanelen. Dat zijn ruim 19.000 zonnepanelen, goed voor 4,8 miljoen kilowatt energie per jaar. Hiermee wekken we 40% van de energie op die nodig is voor het sorteren van pakketten.

Zonnepanelen

Duurzaam verpakken

PostNL wil in de keten van e-commerce minder verpakkingsmateriaal gebruiken en minder lucht vervoeren in verpakkingen. Samen met partners worden verschillende verpakkingen ontwikkeld en getest. PostNL ontwikkelde bijvoorbeeld de Foodbox samen met de universiteit van Wageningen. De duurzame koelboxen kunnen tot 500 keer hergebruikt worden en foodaanbieders hoeven de producten niet zelf in kartonnen dozen te verpakken. Daarnaast bedacht PostNL het Fashionpack. Daarin wordt de hoeveelheid lucht verminderd door de kleding vacuüm te verpakken.

Oude elektrische apparaten nemen we mee

Consumenten kunnen oude elektrische apparaten zoals koffiezetapparaten, meegeven aan de pakketbezorger. Het gaat om een proef in enkele steden. Zo werken wij eraan mee dat er meer elektrische apparaten gerecycled worden. De proef is een initiatief van producentenorganisatie Weee Nederland in samenwerking met PostNL en Thuiswinkel.org onder de naam Weeelectric.