Menu

Zorg voor het klimaat

Duurzaam PostNL

Zorg voor het klimaat

Met logistieke oplossingen die zo min mogelijk impact hebben op het klimaat bouwen we aan een gezonde toekomst. Door schonere voertuigen te gebruiken bijvoorbeeld. En efficiëntere processen in ons netwerk. Zuiniger rijgedrag van onze chauffeurs. En we ontwikkelen volledig nieuwe logistieke oplossingen die passen in een duurzame toekomst.

Uitstootvrij op de Wadden

We gaan op alle Waddeneilanden brieven en pakketten volledig uitstootvrij bezorgen. Terschelling is het eerste eiland waar PostNL uitsluitend elektrisch, met de fiets en te voet bezorgt.

Duurzaam pakkettensorteercentrum

We willen met duurzame logistieke panden onze impact op het milieu zo veel mogelijk beperken. (Marjon de Koning, directeur Depots)

In Nieuwegein bouwen we een sorteercentrum voor pakketten dat voldoet aan zeer strenge duurzaamheidseisen. We hebben voor het ontwerp het op-een-na-hoogst haalbare certificaat Excellent van BREAAMNL behaald. Daarmee behoort het tot de meest duurzame logistieke gebouwen in Nederland. We nemen maatregelen in en om het gebouw om onze invloed op het milieu zo gering mogelijk te houden. Ook tijdens de bouw, bijvoorbeeld door te kiezen voor duurzame materialen en zo min mogelijk afval te produceren.

Rijden op groen gas

Natuurlijk verminderen we onze CO2 uitstoot. Onze groengas auto’s dragen daar fors aan bij. (Resi Becker, directeur Mail Nederland)

Stap voor stap vervangen we bestelauto’s en –bussen door auto’s en bussen op groen gas. In 2017 gaat het al om meer dan 800 voertuigen die fors minder CO2 uitstoten dan benzine- en dieselauto’s. Bovendien komt groen gas uit een duurzame bron.

Daken vol zonnepanelen

De zonnepanelen op de daken van onze pakkettensorteercentra zijn goed voor ruim 40% van de energie die nodig is voor het sorteren van pakketten. (Liesbeth Kaashoek, directeur Pakketten & Logistiek)

Op de daken van al onze 19 pakkettensorteercentra leggen we zonnepanelen. Eind 2017 zijn dat bijna 22.000 zonnepanelen, goed voor 4,8 miljoen kilowatt energie per jaar. We worden daarmee een van de grootste zonnestroomopwekkers van Nederland. Inmiddels zijn tien PostNL pakkettensorteercentra voorzien van zonnepanelen: Den Hoorn, Born, Leeuwarden, Goes, Amersfoort, Zwolle Den Bosch, Breda, Sassenheim en Halfweg. De overige energie kopen we groen in.

Elektrische fietsen en scooters

Elektrische fietsen
Steeds meer van onze bezorgkilometers maken we op een elektrische fiets of scooter, in plaats van met de auto. Dat bespaart niet alleen CO2 maar zorgt ook voor schonere en stille steden.

Oude elektrische apparaten? Wij nemen ze mee

Weeelectric
Consumenten kunnen oude elektrische apparaten zoals koffiezetapparaten meegeven aan de pakketbezorger. Het gaat om een proef in enkele steden. Zo werken eraan mee dat er meer elektrische apparaten gerecycled worden.

De proef is een initiatief van producentenorganisatie Weee Nederland in samenwerking met PostNL en Thuiswinkel.org onder de naam Weeelectric.