Met zorg voor pakketten en milieu

Duurzame winst dankzij nieuwe pakkettendepots

In 2015 opende Pakketten het achttiende sorteer- en distributiecentrum in Sassenheim. Met het nieuwe logistieke netwerk hebben we grote stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid. En het werk is nog niet klaar.

2015 was een belangrijk jaar voor Pakketten.

Lars Pruijn, senior adviseur Logistieke Strategie: “Klopt. In 2008 kregen we de opdracht om een toekomstbestendig netwerken voor Pakketten te ontwerpen en realiseren. In 2015 was het oude netwerk definitief afgebouwd en openden we het achttiende sorteer- en distributiecentrum, in Sassenheim: een belangrijke mijlpaal. In de komende jaren zullen daar meer locaties bij komen.”

Case NLI

Dat moet ook voor jou persoonlijk een hoogtepunt zijn geweest.

Acht jaar geleden begonnen we met twee man aan een leeg bureau

“Ja, vooral omdat ik vanaf het begin bij dit project betrokken ben geweest. In januari 2008 begonnen we met twee man aan een leeg bureau in een klein kamertje. Acht jaar later staan er achttien depots waarmee Pakketten goed voorbereid is op de almaar groeiende pakketvolumes. Dat is wel iets om trots op te zijn. En het mooie is dat we met dit project een structurele bijdrage hebben kunnen leveren aan de PostNL-doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.”

Was dat ook een doelstelling toen jullie begonnen?

“Nee, het plan voor dit nieuwe netwerk is vooral geboren uit bittere noodzaak. De sorteermachines waren aan het eind van hun levensduur, het distributieproces begon te haperen: we konden de groeiende volumes simpelweg niet meer aan. Daarom moest het logistieke proces opnieuw ingericht worden. Toen we met het ontwerp van de gebouwen en sorteermachines begonnen, werd duurzaamheid wel een belangrijk aspect.”

Hoe dan?

“De nieuwe sorteermachines bijvoorbeeld, die gebruiken 75 procent minder energie dan de oude. De centra zijn zo gebouwd dat we optimaal gebruikmaken van natuurlijk daglicht, en dat we zo weinig mogelijk warmte verliezen bij het laden en lossen. En doordat we nu sortering en distributie kunnen combineren, zijn er minder locaties en dus transport tussen locaties nodig.”

Goed voor het milieu dus. En voor de mensen die in de depots werken?

“Absoluut. In de oude situatie hadden pakketbezorgers voor ze het eerste pakketje konden bezorgen al behoorlijk wat zwaar lichamelijk werk erop zitten. In de nieuwe centra is het veel minder zwaar om pakketten in hun de bussen laden. Toen ik in 2011 rondliep in het eerste depot dat toen net geopend was, merkte ik meteen dat pakketbezorgers daar heel blij mee waren.”

Pakketbezorgers waren duidelijk heel blij met de nieuwe situatie

Hoe toekomstbestendig is dit netwerk precies?

“De ontwerpen die we in 2010 hebben gemaakt, zijn heel solide en duurzaam. Het netwerk is nu schaalbaar: we kunnen de capaciteit uitbreiden door locaties toe te voegen. Daardoor kan Pakketten de komende jaren steeds grotere volumes verwerken en de kwaliteit blijven leveren die klanten van ons gewend zijn.”

Hoe kijk je terug op deze acht jaar?

“Het was een uniek project om aan te werken. Van business plan tot ontwerp tot de daadwerkelijke bouw: we hebben alles met hetzelfde team gedaan. En het was heel succesvol, want we hebben een toekomstbestendig netwerk gebouwd, de verwachte besparingen gerealiseerd en zijn binnen budget gebleven. De originele opdracht voor achttien depots is nu afgerond, maar we zijn nog niet klaar, ook al ben ik er niet meer fulltime mee bezig.”

Gaan jullie nog meer centra bouwen?

“We kijken inderdaad naar meer locaties. Daarbij zal het 19e depot binnen het oorspronkelijke budget passen. En we zoeken waar mogelijk de verbinding met andere business units en netwerken. Maar ook wat duurzaamheid betreft kunnen we nog meer stappen zetten. Zo gaan we in 2016 zonnepanelen plaatsen op de daken van vijftien depots. Die zonnepanelen leveren dan zo’n 40 procent van de benodigde energie van een depot. Dat is echt een mooie nieuwe ontwikkeling.”