Menu

Slimme logistiek maakt bezorging steeds duurzamer

PostNL werkt hard aan het verduurzamen van de vervoersstromen. Vooral op het vlak van stadslogistiek zijn de ambities groot. “In 2025 willen we in 25 binnensteden volledig uitstootvrij bezorgen”, zegt Liesbeth Kaashoek, directeur Pakketten & Logistiek. “Mensen hebben vaak niet door hoe ver we al zijn. Zo is inmiddels al de helft van onze eigen bestelbussen duurzaam.”

Liesbeth Kaashoek
Liesbeth Kaashoek

Hoe minder kilometers, hoe beter

PostNL wil een van de meest duurzame partijen in de markt zijn. “Ons uitgangspunt is: hoe minder kilometers, hoe beter. En de kilometers die we maken, maken we zo schoon en effectief mogelijk”, vertelt Kaashoek. Het PostNL-wagenpark wordt daarnaast in volle vaart verduurzaamd met elektromotoren. In de binnensteden van Utrecht, Leeuwarden en op Schiermonnikoog, Terschelling en Ameland wordt al elektrisch bezorgd en in Amsterdam zijn 60 en in Utrecht 20 autoritten vervangen door elektrische bakfietsen. “Eind dit jaar willen we in tien steden bezorgen op elektrische bakfietsen”, zegt Kaashoek.

De logistieke keten omgooien

PostNL bedenkt ook slimme oplossingen voor de vervoersstromen in de stad. In Amsterdam opende PostNL samen met verhuizer Deudekom een eerste stadshub, op een strategische locatie aan de rand van de stad. Leveranciers uit alle windstreken hoeven daardoor niet meer zelf de Amsterdamse binnenstad in. 

We verminderen de vervoersstromen en de belasting op het milieu

“Ze leveren hun goederen bij de hub af. Wij bundelen alles en bezorgen de pakketten met elektrische voertuigen op het juiste adres”, vertelt Kaashoek. “Daarmee verminderen we de vervoersstromen en de belasting op het milieu.”

Duurzame bouw

Wereldwijd een van de meest duurzame bedrijven in transport en logistiek

De duurzaamheidsmissie van PostNL gaat verder dan besparen op kilometers. PostNL opende dit jaar een pakkettensorteercentrum in Apeldoorn dat meteen werd beloond met het BREEAMcertificaat Outstanding. Later dit jaar krijgen Venlo en Amsterdam soortgelijke sorteercentra. De inspanningen van PostNL worden ook internationaal opgepikt. “Bijvoorbeeld door de Dow Jones Sustainability Index, die ons wereldwijd een van de meest duurzame bedrijven in transport en logistiek noemt. Dat is een mooie erkenning!”

Duurzame verpakking

PostNL durft voorbij de gebaande paden te gaan en luistert naar geluiden uit de markt en van de consument. Mede op aanraden van de Raad van Kinderen werkt PostNL daardoor nu ook aan duurzame verpakkingen. Met Futurumshop ontwikkelde PostNL bijvoorbeeld een herbruikbare en flexibele verpakking die de afvalstromen van pakketpost moet inperken. In Zwolle wordt deze herbruikbare verpakking momenteel getest.

750 emissievrije bevoorradingen in zes maanden

“De verpakking nemen we na bezorging meteen mee terug en wordt daarna hergebruikt voor volgende bestellingen. Eén verpakking gaat 1.000 bezorgingen mee. Daardoor leidt die ene verpakking al tot een besparing van 138 kilo karton”, aldus Liesbeth Kaashoek. “Samen met gemeenten, consumenten en het bedrijfsleven bekijken we steeds hoe het slimmer, schoner en dus duurzamer kan. En vergeet niet: de postbezorging doen we al sinds jaar en dag grotendeels te voet of op de fiets.”

Kom meer te weten over duurzame logistiek