Menu

De stadshub baant de weg voor duurzame bezorging

Duurzaam ondernemen met PostNL

Een stadshub is een logistieke oplossing met dubbel voordeel: efficiency in postbezorging en een besparing op het milieu. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Bij een stadshub brengen leveranciers hun bestellingen naar de rand van de stad, waarna PostNL de goederen in één keer emissievrij de stad in brengt.

Case stadshub

Voorbeeldrol oppakken

Als grote inkoper willen wij een voorbeeldrol vervullen in duurzame logistiek

De HvA telde alle ritten van hun 16.000 leveranciers bij elkaar op en berekende dat zij samen elk jaar 70 rondjes om de aarde reden. “Dat kon anders en beter”, zegt Balm. “Wat we anderen adviseren moeten we ten minste zelf doen. Daarom hebben we de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek ondertekend. Dat is een duidelijk signaal naar de buitenwereld, dat wij als grote inkoper een voorbeeldrol willen vervullen in duurzame logistiek. Daarnaast willen we onze campus meer leefbaar maken en dus zorgen voor minder vervoer. PostNL en verhuisbedrijf Deudekom boden vervolgens aan om ons te helpen.”

Direct efficiënt

De HvA en de UvA hebben samen 36 locaties in Amsterdam. Sinds vorig jaar brengen grote leveranciers als Maas, Canon, Heijmans en CWS hun bestellingen niet meer rechtstreeks naar die aparte locaties, maar naar de stadshub bij Duivendrecht. PostNL verzamelt de goederen, bundelt deze en brengt ze met elektrische voertuigen en bakfietsen de stad in. Balm: “Er zijn veel theorieën en rekenmodellen die aantonen dat een stadslogistieke hub een goede oplossing is, maar in de praktijk zie je daar nog weinig voorbeelden van. Of er wordt daartoe een poging gedaan met een leegstaande loods. De slagingskans is dan klein. Doordat wij werken met deskundige vervoerders, Deudekom en PostNL, beginnen we niet vanaf nul. Zij hebben kant-en-klare locaties, schone voertuigen en kennis van logistieke processen. Wij zijn eigenlijk hun netwerk binnengestapt, waardoor deze hub in de basis al efficiënt is.”

Even snel, minder vervuilend

PostNL heeft kant-en-klare locaties, schone voertuigen en kennis van logistieke processen

Een stadshub werkt als een trechter. De leveranciers laten hun pakketten bij de stadshub achter of vullen daar hun voorraad aan. Ze hoeven dus niet meer zelf de stad te doorkruisen. Het tandem PostNL en Deudekom neemt de bezorging over en bundelt het vervoer tot één of enkele ritten. Het aantal vervoersbewegingen in de stad neemt drastisch af. Dat betekent minder overlast en milieuschade. “De medewerkers van de onderwijsinstellingen merken weinig van de nieuwe bevoorrading. Zij blijven hun bestellingen snel en correct ontvangen, tegen dezelfde voorwaarden, service en kosten”, zegt Balm. “Tegelijkertijd zijn onze leveranciers blij dat ze niet meer de drukke binnenstad in hoeven. De HvA krijgt zijn bestellingen even snel, maar veel duurzamer aangeleverd. Door bij te dragen aan een gezondere leefwereld nemen wij onze verantwoordelijkheid. Dat geeft ons veel voldoening.”

Case stadshub
Susanne Balm, projectleider Onderzoeksprogramma Urban Technology, Hogeschool van Amsterdam.

Kom meer te weten over onze duurzame stadslogistiek