Women’s Inclusion Network

Werken aan je eigen zichtbaarheid

Een brede blik en sparren over hoe je je carrière vormgeeft en jezelf profileren. Dat is waarom bezettingsmanager Moniek van den Hoek (29) lid werd van het Women’s Inclusion Network (WIN) van PostNL. “Herna Verhagen een rolmodel? Niet omdat ze een vrouw is.”

Van een studie Biomedische wetenschappen tot HR-manager bij PostNL. Dat is een bijzondere stap.

“Ja, hè? Ik volgde na mijn afstuderen eigenlijk automatisch het gebaande pad van promoveren en onderzoek doen. Maar na één jaar in het laboratorium besefte ik dat ik de verkeerde keuze had gemaakt. Onderzoek doen is een eenzame bezigheid en het kan zo vijftien tot twintig jaar duren voor je een ontdekking hebt gedaan waar je de wetenschap verder mee helpt. Ik wilde werk dat resultaatgerichter en socialer was. Een kennis vertelde over het Young Executive Programme van PostNL, en dat sprak me aan. Ik heb gesolliciteerd en begon als teamcoach op de voorbereidingslocatie in Vught. Inmiddels ben ik doorgegroeid tot bezettingsmanager in de regio’s Zuidwest en Zuidoost.”

Case Inclusion

Waarom besloot je je bij WIN aan te sluiten?

“Nadat mijn YEP-traject klaar was, miste ik de brede blik die een netwerk biedt. Je kunt sparren met gelijkgestemden, hoort hoe het bij andere bedrijfsonderdelen gaat: het maakt je wereld groter dan de locatie waar je werkt. WIN wil vrouwelijke medewerkers ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling en stimuleert je na te denken over hoe je je carrière vormgeeft. Dat trok me aan.”

Een netwerk als WIN biedt je een brede blik, ook naar buiten

Hoe ambitieus ben je?

“Niet in de zin dat ik op een dag CEO wil zijn. Ik wil me vooral blijven ontwikkelen en nieuwe stappen zetten, in de breedte of diepte, of hogerop. Het belangrijkste is dat ik mijn werk leuk vind en dat het bij me past.”

Hoe realiseer je dat?

“Het heeft te maken met jezelf goed profileren, je hoofd boven het maaiveld durven uitsteken en zo kansen creëren voor jezelf. Of mannen daar beter in zijn dan vrouwen? Ik denk dat het in eerste instantie met karakter te maken heeft. Al geloof ik wel dat mannen soms andere keuzes maken, zoals voltijd blijven werken als ze kinderen hebben. En anders onderhandelen waardoor ze makkelijker kunnen doorgroeien.”

Hoe sta je daar zelf in?

Profileren is altijd een ontwikkelpunt voor me geweest

“Profileren is altijd een ontwikkelpunt geweest voor me. Ik werk vooral hard en goed, maar ik houd me er niet mee bezig of iemand dat ook echt ziet, ik schreeuw het bepaald niet van de daken. Daar moet ik aan werken.”

Is dat de reden dat je bij WIN bent aangesloten?

“Onder meer. Daarnaast wil ik graag sparren over de richting die ik mijn carrière moet geven met iemand die al veel stappen heeft gezet: hoe heeft hij of zij het aangepakt en wat werkt goed voor mij? Je moet het uiteindelijk zelf doen natuurlijk, maar PostNL kan je met een netwerk als WIN zeker verder helpen. Ik ben heel blij met die mogelijkheid.”

Hoe draag je zelf bij aan WIN?

“Ik zit in de commissie Externe Relaties. We houden contact met andere bedrijven over het thema diversiteit en organiseren vier keer per jaar een groot evenement met ING, Shell en HP. Ik vind het mooi dat ik andere collega’s kan helpen die blik naar buiten te houden. Begrijp me goed, ik vind het werk dat ik nu doe geweldig en ik kan hier nog veel leren. En dit bedrijf is zo groot, je kunt er veel verschillende dingen doen. Maar ik merk wel dat het belangrijk is aan je eigen inzetbaarheid te blijven werken, of je nou bij PostNL blijft of niet.”

Vind je Herna Verhagen een rolmodel?

“Ik weet dat het best bijzonder is dat we een vrouwelijke CEO hebben. Maar ze is dat natuurlijk omdat ze goed is in haar werk. Ik vind haar inspirerend als persoon en hoe ze haar rol vervult. Niet omdat ze vrouw is.”