Menu

Mobiliteitsbureau voor medewerkers

‘Ik mis PostNL steeds minder’

Toen hij op de kop af 38 jaar bij PostNL werkte, stapte André van Kan over naar een ander bedrijf. Omdat zijn baan na reorganisaties zou verdwijnen. Mobility, PostNL’s eigen mobiliteitsprogramma voor medewerkers, hielp hem de overstap te maken naar een baan waar hij weer toekomst heeft.

Na bijna veertig jaar bij de Post naar een ander bedrijf: dat moet even wennen zijn geweest.

“Ja, absoluut. Ik begon in februari 1978 bij het toenmalige PTT Post, als postbode in Delft. Op 1 februari 2016 kwam ik na een opleidingstraject van een half jaar officieel in dienst bij RCCS Waardetransport, dat beveiligd geldtransport verzorgt voor bedrijven. En ik heb het al die tijd enorm naar mijn zin gehad bij PostNL. Gelukkig bevalt het me bij RCCS ook heel goed. En, niet onbelangrijk, ik verwacht dat ik hier tot mijn pensioen kan blijven werken.”

Case Mobility
Fotografie: Joost Hoving

Wanneer besefte je dat je je pensioen bij PostNL niet ging halen?

“Vanaf 2000 kwamen er steeds meer veranderingen en bezuinigingen, maar ik heb lange tijd niet getwijfeld aan mijn toekomst bij PostNL. In 2012 solliciteerde ik bij het nieuwe Autobedrijf, waar ik al snel een coördinerende functie kreeg op een grote locatie in Den Haag. Twee jaar later kwam het bericht dat het Autobedrijf heel erg moest afslanken. Dat kwam echt rauw op mijn dak. Vanaf toen werd alles minder en zeiden oud-collega’s en Mobility steeds vaker: ga om je heen kijken, buiten PostNL. Maar ik wilde er lange tijd niet aan.”

Waarom niet?

Ik heb zo lang bij PostNL gewerkt, dat gooi je niet zomaar weg

“Ik heb zo lang bij PostNL gewerkt, voor mijn gevoel zou ik dat te makkelijk weggooien. Maar ik merkte wel dat de organisatie veranderde en er steeds minder werk voor mij was. Op een gegeven moment ben ik toch maar naar een presentatie van Mobility gegaan, over RCCS Waardetransport. Dat sprak me erg aan.”

En dus heb je gesolliciteerd?

“Ik heb wel eerst met mijn vrouw overlegd. En toen zij achter mijn besluit stond, heb ik gesolliciteerd. Het werken bij RCCS was enorm wennen: de hectiek en tijdsdruk bij PostNL heb ik hier niet. En ik moest weer terug naar de schoolbanken. Het opleidingstraject bij RCCS duurt zes maanden: in die tijd moest ik mijn theorie- en praktijkexamen halen. De studie vond ik best pittig, maar ik kreeg van RCCS veel steun.”

Ik heb wel eerst met mijn vrouw overlegd

Hoe heeft Mobility je geholpen?

“Dankzij Mobility heb ik deze stap naar een andere werkgever kunnen maken. Mobility heeft presentaties gegeven en mijn sollicitatie begeleid. En gedurende het opleidingstraject was ik officieel nog in dienst van PostNL: dat kon dankzij het Mobility-budget.”

Mis je PostNL?

“In het begin heel erg. We kwamen met in totaal twaalf oud-PostNL’ers bij RCCS Waardetransport en praatten er natuurlijk vaak over met elkaar. Maar het gemis wordt steeds minder. Ik ga nog wel af en toe een bakkie doen bij mijn oud-collega’s, maar niet meer zo vaak. En als ik nu een pakket- of postbezorger van PostNL op straat zie rijden, kijk ik niet meer zo vaak om als eerst. Want ik zit op een goede plek en ben heel blij dat ik deze stap heb kunnen maken.”