Menu

PostNL Pride

Zichtbaar jezelf kunnen zijn

Jack Brilleman (53) is procesmanager Bezorgen in Amsterdam, in deze functie is hij verantwoordelijk voor de postbezorging in Amsterdam en omstreken. Sinds twee jaar is hij de voorzitter van PostNL Pride, het LHBT-netwerk voor PostNL medewerkers. “Ik ben mij gaan inzetten voor het netwerk omdat ik het belangrijk vind dat zoveel mogelijk collega’s bekend zijn met ons netwerk en onze doelgroep zich thuis voelt bij PostNL”.

Wat is de boodschap van Pride?

“Primair komt iedereen bij PostNL om te werken, geaardheid is daarbij niet van belang. Er zijn mensen die het moeilijk vinden om voor hun seksuele voorkeur uit te komen, simpelweg omdat ze zich niet op hun gemak voelen. De boodschap van Pride is dat zij zich niet hoeven te schamen en dat zij zich vrij kunnen voelen om zichzelf te zijn.”

Leden van PostNL Pride. 4e van links is Jack Brilleman
Leden van PostNL Pride. 4e van links is Jack Brilleman

Hoe reageerden collega’s toen je vertelde dat je homo bent?

“Op mijn voorhoofd staat natuurlijk niet “hallo, ik ben gay”. Toen ik begon bij PostNL, kwam ik binnen met de boodschap: ik heb twee kinderen en ik ben getrouwd met een man. Geen van mijn collega’s heeft hier ooit moeilijk over gedaan. Ik vind het fijn dat ik dingen uit mijn persoonlijke leven kan delen met mijn collega’s, ik hoef geen ingewikkelde verhalen te vertellen. Aan het eind van de dag gaat het er om dat ik mijn werk goed doe en respectvol omga met mijn collega’s, niet met wie ik mijn bed deel.

Ik vind het fijn dat ik dingen uit mijn leven kan delen met mijn collega’s

Toch is dat niet voor iedereen even makkelijk, er zijn voldoende LHBT’ers die drie keer nadenken voor ze op het werk iets over hun privéleven vertellen omdat ze bang zijn voor negatieve reacties. En precies daarom is PostNL Pride zo belangrijk. Ik ben erg trots op het feit dat PostNL actief werkt aan de acceptatie van LHBT’ers.”

Zie je jezelf als een rolmodel?

Mijn openheid kan er toe bijdragen dat anderen voor hun geaardheid uit durven komen

“Ik zie mezelf niet per definitie als rolmodel, maar ik ga die rol ook niet uit de weg. Ik vind het goed wanneer mensen zien dat ik leiding geef aan een groot team en ik openlijk uitkom voor wie ik ben. Wel zijn er mensen in mijn team die tegen mij hebben gezegd dat mijn openheid er mede toe heeft bijgedragen dat zij nu voor hun eigen geaardheid uit durven te komen, dus in die zin ben ik wel een rolmodel.”

Op welke manieren staat het management achter PostNL Pride?

“PostNL is een van de hoofdsponsors van de Amsterdam Gay Pride. Als sponsor van dit evenement laat PostNL aan zijn medewerkers en aan de buitenwereld zien dat het LHBT-acceptatie hoog op de agenda heeft staan. Ook het feit dat onze CEO Herna Verhagen sponsor is van PostNL Pride is voor het netwerk van grote betekenis. Zij staat als niet-LHBT’er openlijk achter ons en maakt zich hard voor een inclusief PostNL.“