Lesmateriaal voor basisscholen

Post in de klas!

Post maakt deel uit van het dagelijks leven. Het ontvangen van post is een bijzonder moment, of het nu een kaartje voor je verjaardag is of een pakketje met een bestelling van een webwinkel. Wij hebben een aantal gratis lespakketten gemaakt om leerlingen van basisscholen kennis te laten maken met de wereld van de post.

Hoe werkt het?

U kunt het lesmateriaal hieronder aanvragen en daarna direct downloaden. Het materiaal bestaat uit vier lespakketten, voor verschillende leeftijdsgroepen. Elk lespakket heeft een eigen thema. Post in de klas heeft tijdelijk extra themapakket: Kaartjes vanuit de klas!

Tijdelijk gratis themapakket: Kaartjes vanuit de klas!

Post in de klas krijgt tijdelijk een extra themapakket: Kaartjes vanuit de klas! Het lesmateriaal is geschikt voor de groepen 4 t/m 6. 

In het lespakket leren de kinderen alles rondom het schrijven en versturen van een kaartje. Er wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan het schrijven van een korte, bondige boodschap en een juiste adressering. ‘Kaartjes vanuit de klas’ wordt geleverd met een heldere instructie en bevat voor de kinderen echte kaartjes om mee te oefenen. 

U kunt zich per klas inschrijven voor ‘Kaartjes vanuit de klas’. Het pakket is geschikt voor 35 kinderen en wordt begin schooljaar 2016-2017 geleverd, zolang de voorraad strekt.

Inschrijving extra themapakket

20141008 Post in de klas!

Lesmateriaal groep 1-2: Beroepen

In dit lespakket maken de kinderen kennis met de route die een brief of kaart aflegt van zender naar ontvanger. Hierbij wordt ingezoomd op de beroepen van postbezorger, postchauffeur, medewerker van een sorteercentrum en medewerker van een postkantoor. De kinderen maken kennis met deze beroepen door middel van concreet materiaal, creatieve verwerkingsvormen en spelopdrachten.

Lesmateriaal groep 3-4: Zenden en ontvangen

In dit lespakket bekijken de kinderen de route die een poststuk aflegt van zender naar ontvanger. In de activiteiten wordt ingezoomd op de zender en de ontvanger. De kinderen leren bijvoorbeeld hoe belangrijk een juiste adressering is. Daarnaast onderzoeken de kinderen verschillende soorten post. Tijdens de verwerkingsopdrachten ligt voor de kinderen het accent op lezen en schrijven.

Lesmateriaal groep 5-6: Universeel postbedrijf

In dit lespakket krijgen de kinderen een bijzondere missie. Tijdens deze missie leren de kinderen meer over hoe een postbedrijf werkt. Daarnaast krijgen ze de opdracht om onderdelen van de werkwijze van PostNL te controleren. In de activiteiten ligt het accent op planning, gebruik van schema’s en kaartbegrip.

Lesmateriaal groep 7-8: E-commerce

In dit lespakket krijgen de kinderen een bijzondere missie. Tijdens deze missie leren de kinderen meer over de toekomst van pakketpost en e-commerce. De kinderen onderzoeken hoe PostNL op deze toekomst inspeelt. Daarnaast krijgen de kinderen de opdracht om onderdelen van pakketpost in de praktijk te toetsen. In de activiteiten ligt het accent op bronnenonderzoek, praktijkonderzoek en presentatievaardigheden.

Lesmateriaal aanvragen