Onkruid signaleren

“Ik lever graag een bijdrage aan mijn leefomgeving”

Het gebruik van een smartphone door de postbezorgers opent de weg naar allerlei nieuwe vormen van dienstverlening. Denk aan het opnemen van watermeters door postbezorgers, het signaleren van losliggende stoeptegens of beschadigd straatmeubilair. In 2016 wilde afvalverwerker Twente Milieu toetsen welke methode van onkruidverwijdering het beste werkte. Onkruid met gif verwijderen mag niet meer, dus moet er naar andere methoden gekeken worden. Een aantal postbezorgers hielp door foto’s te maken. Postbezorger Sandra Vonk fotografeerde onkruid in haar woonplaats Almelo voor Twente Milieu. Zij vertelt over haar ervaringen.

Hoe ben je bij dit project betrokken geraakt?

“Ik ben gevraagd. Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe dingen. Dus toen ik gevraagd werd om hier aan mee te doen, heb ik meteen ja gezegd. De volgende week was ik al aan de slag. Ik vond het heel leuk om te doen. Ik had het gevoel dat ik een bijdrage kon leveren aan de wijk waar ik woon. Dat is een goed gevoel.”

Sandra Vonk

Wat heb je precies gedaan?

“Samen met tien collega’s moest ik met mijn telefoon vaste plekken in bepaalde straten fotograferen. Dat was op zo’n 100 plaatsen in Almelo en twee dorpen in de buurt, elke week van de zelfde plek een foto. Twente Milieu wilde zo een beter inzicht krijgen in het succes van hun bestrijding van het onkruid. Ze gebruiken verschillende methoden: borstelen met staalborstels, heet water en hete lucht. En ze wilden graag het resultaat van deze methoden kunnen vergelijken.”

Kon je de foto’s maken tijdens je normale ronde?

“Op zich kun je het prima tijdens het werk doen, hoorde ik van collega’s die tijdens hun ronde fotografeerden. Maar de locaties die ik tijdens deze proef fotografeerde, zaten in een andere wijk, naast die waar ik de post bezorg. Dus ik deed het buiten mijn normale werk. En we kregen natuurlijk de tijd die we hier mee bezig waren betaald.”

Hoe waren de reacties van de buurtbewoners?

“Ja, dat was wel grappig. Sommige mensen kwamen vragen wat ik aan het doen was. Ze waren soms bezorgd over hun privacy: je fotografeert toch niet mijn tuin, of mijn auto? Maar als ik uitlegde wat ik deed, was het voor hen geen probleem.”

Wat vinden je collega’s van dit project?

“Er zijn collega’s die er niets van moeten hebben. Die zeggen: ik ben aangenomen om de post te bezorgen, en laat me dat nu gewoon doen. Iets anders wil ik niet. Maar er zijn er ook die nieuwsgierig zijn. Dat komt misschien ook doordat er hier in de plaatselijke krant een groot artikel heeft gestaan over ons werk voor Twente Milieu.”

Lees meer over hoe wij onze sociale rol invullen