Certificaten uitgereikt aan PostNL

Vorige week ontving de directie van PostNL certificaten op het gebied van medewerkers, milieu en kwaliteit. Omdat de oude certificaten in juni afliepen hebben een tweetal externe organisaties (Dekra Certification en Investors in People Nederland ) de afgelopen maanden alle processen op de bovenstaande gebieden tegen het licht gehouden. In totaal zijn vier certificaten uitgereikt: ISO 9001 voor kwaliteit, ISO 14001 voor milieu en OHSAS 18001 en Investors in People voor mensen.

Geen uitgemaakte zaak

De hercertificering was door alle veranderingen binnen PostNL zeker geen uitgemaakte zaak. Externe auditors hebben uitgebreid onderzoek gedaan en tientallen collega’s bevraagd. Ries van Voorst van Dekra Certification stelde bij het uitreiken van de certificaten: "Het behalen van deze certificaten is een goede prestatie, maar PostNL moet alert blijven op de link naar en borging van kwaliteitssystemen in deze tijd van verandering."

Ook toont de hercertificering aan dat een moeilijke periode voor een bedrijf kan samengaan met het verdienen van certificaten. Kees Klink, Directeur van de afdeling Klant & Kwaliteitsmanagement zegt in dit verband: "Het gaat erom dat als je een keer minder scoort op kwaliteit, je hier eerlijk en transparant over bent naar je klanten en ook laat zien dat er verbeteracties worden ondernomen."

Van commercieel belang

De certificaten zijn om verschillende redenen van belang. Goed toegepaste managementsystemen helpen organisaties en managers doelen te bereiken en aan verplichtingen te voldoen. De goedkeuring van deze systemen door onafhankelijke, externe organisaties is het bewijs dat deze systemen aan internationale standaarden voldoen. Daarnaast is het hebben van deze certificaten ook van commercieel belang, op bepaalde gebieden zoals kwaliteit vereisen veel klanten dit zelfs.

De ISO certificaten zijn uitgereikt voor de organisatieonderdelen Mail NL en Pakketten. Investors in People betreft Mail NL, Pakketten en Hoofdkantoor PostNL. Andere bedrijfsonderdelen hebben hun eigen certificaten.