PostNL-fiets breekt wereldrecord

PostNL-fiets breekt wereldrecord

De studenten van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben met de high-tech ligfiets een wereldrecord gehaald.

De fiets haalde een snelheid van precies 133,78 kilometer per uur en is daarmee de snelste op aarde. Dat is 0,6 kilometer per uur harder dan het vorige wereldrecord. Na een aanloop van 8 kilometer over een kaarsrechte weg in de woestijn van Nevada in de VS werd deze snelheid gemeten.

Op het laatste moment

Het team studenten had zes dagen de tijd om het wereldrecord binnen te slepen. In het begin liepen ze tegen allemaal technische problemen aan waardoor ze veel ’s nachts moesten doorwerken. Toen het weer een paar dagen slecht was, kwam het op de laatste avond aan. "Als je dan op de laatste avond toch nog over de wereldrecordsnelheid knalt, voelt dat fantastisch", zegt de trotse teamleider Wouter Lion.

Formule 1

Het team koos voor een ligfiets en een kap die extreem weinig luchtweerstand heeft. "Vergeleken met een normale fiets heeft de VeloX3 maar één tiende van de weerstand. Ook is er verf uit de Formule 1 gebruikt waardoor de fiets heel erg glad wordt", zegt Wouter Lion. "Het is niet alleen een prestatie van studenten en fietsers, maar ook van veel bedrijven die ons hebben geholpen, waaronder hoofdsponsor PostNL. Ze steunen ons al vanaf het begin en laten zien dat Nederland een echt fietsland is en dat we daar trots op mogen zijn."

PostNL sponsort de fiets omdat een snelle en duurzame fiets voor het bedrijf ook interessant kan zijn.