Kersttraditie: fysieke kerstkaart wordt lang en op originele wijze bewaard

PostNL logo

Den Haag, 22 december 2014 – 38% van de Nederlanders vindt de kerstkaart de leukste kaart om gedurende het jaar te ontvangen. De kerstkaart blijft populair en betekent voor Nederlanders echt traditie, zo blijkt uit onderzoek van Direct Research. Dit onderzoek toont ook aan dat ontvangers hun kerstkaarten lang bewaren. Ruim één op de drie bewaart de kerstkaart minimaal een jaar.

Nederlanders beginnen gemiddeld twee à drie weken van tevoren met het schrijven van kerstkaarten. Zij sturen deze het liefst aan hun beste vriend/vriendin en familie. Opa en oma (66%) zijn populaire ontvangers van kerstkaarten bij mensen in de leeftijd van 18 - 30 jaar. De ontvanger beschouwt de kerstkaart voornamelijk als traditie (35%), een benadrukking van de familieband of vriendschap (18%) en als blijk van persoonlijke aandacht (18%). 

Lang plezier van kerstkaarten 

Nederlanders bewaren de kerstkaarten lang: 71% bewaart deze in ieder geval tot circa een maand na kerst. Ruim één op de drie bewaart de kaart tot volgende jaar of zelfs meerdere jaren. Ontvangers tonen de kerstkaart graag aan mensen. Kerstkaarten worden daarom opgehangen aan linten op deur en kast (57%) of uitgestald op tafel, in de boekenkast of op het dressoir (29%). De fysieke kerstkaart met een persoonlijke boodschap wint het nog steeds. Ruim 80% van de mensen verkiest deze boven de digitale kerstkaart om te ontvangen.