PostNL en ILT sluiten Vuurwerkconvenant

PostNL en ILT sluiten Vuurwerkconvenant

Den Haag, 28 november 2014 – Het invoeren en versturen van illegaal vuurwerk is gevaarlijk en moet worden bestreden. PostNL en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben daarom vandaag, vrijdag 28 november 2014, een convenant afgesloten om wederzijds gegevens uit te wisselen. Daardoor kunnen postpakketten met illegaal vuurwerk makkelijker worden onderschept.

Gebruik van gevaarlijk illegaal vuurwerk kan zwaar lichamelijk letsel tot gevolg hebben. Door de grote explosiekracht van deze artikelen lopen de ‘afstekers’ en hun omgeving direct gevaar. Maar ook onze medewerkers die met dergelijk vuurwerk in aanraking komen, lopen risico. PostNL en ILT willen met het convenant het transport via pakketdiensten en de handel in illegaal vuurwerk tegengaan en daarmee de veiligheid bevorderen.

Pakketcontrole op illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk wordt voor een deel aangeschaft via buitenlandse websites die de bestellingen als ‘gewoon’ postpakket versturen. PostNL controleert, met name in de internationale sorteercentra in Amsterdam (Schiphol) en Rotterdam (haven), het hele jaar door op illegaal vuurwerk en andere gevaarlijke of verboden inhoud van pakketten. In de aanloop naar de jaarwisseling intensiveert PostNL deze controles, o.a. door middel van steekproeven op verdachte pakketstromen, door röntgenonderzoek en door onderzoek met speurhonden. Verdachte pakketten worden door PostNL ongeopend overgedragen aan ILT of Douane die de wettelijke bevoegdheid hebben om de inhoud te controleren. Bij ‘vals alarm’ gaan de pakketten meteen terug in het normale bezorgproces.