Nieuwe postzegels tonen 175 jaar spoorwegen in Nederland

Nieuwe postzegels tonen 175 jaar spoorwegen in Nederland

Den Haag/ Utrecht, 5 september 2014 – PostNL geeft tien unieke postzegels uit en staat daarmee stil bij het 175-jarig bestaan van spoorwegen in Nederland. De postzegels met thema ‘175 jaar Spoor in Nederland’ tonen de rijke geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen. Hierop staan beelden van treinen, locomotieven, treinkaartjes, spoorbruggen en oude en nieuwe spoorwegstations.

Vandaag overhandigde Simone Bel, directeur Corporate Communicatie van PostNL de eerste postzegels aan Maurice Unck, directeur Communicatie en Strategie van NS. Dit vond plaats bij de Postsorteerwagon in Het Spoorwegmuseum waar ook directeur Paul van Vlijmen een ingelijst exemplaar van de postzegels ontving. Bel vindt het belangrijk dat PostNL de trein en het spoor – als iconen van Nederland – nu voor eeuwig heeft vastgelegd. “Ik ben ervan overtuigd dat deze postzegels bij veel mensen warme herinneringen aan het spoor oproepen.” 

Collage combineert heden met verleden 

De postzegels ‘175 jaar Spoor in Nederland’ bestaan uit een collage van beelden van onder meer treinen, locomotieven, oude en nieuwe NS-logo's, stationsklokken en oude en nieuwe spoorwegstations. Elke individuele postzegel bestaat uit collages van twee, drie, vier tot soms vijf beelden. Het ontwerp is van Wout de Vringer. “De kijker krijgt bij een collage steeds opnieuw weer de mogelijkheid iets te ontdekken”, aldus De Vringer. Heden, verleden en dynamiek staan daarbij voor hem voorop. Dat blijkt uit de oudste afbeelding, een gravure van een stukje spoorlijn tussen Delft en Rotterdam uit 1847. Deze vormt een mooi contrast met de gebruikte foto’s van de twee nieuwe spoorwegstations van Rotterdam en Arnhem, die in 2014 geopend zijn.

www.postnl.nl/collectclub


2014-09-05 Overhandiging postzegels 175 jaar spoor