Post versturen met postzegels over historische vestingsteden

Postzegelvel Bourtange

Den Haag, 2 februari 2015 – Voor de postzegelserie Mooi Nederland staan in 2015 vijf vestingsteden in de schijnwerpers. Vandaag verschijnen drie verschillende postzegelvellen, over Elburg (Gelderland), Bourtange (Groningen) en Naarden (Noord-Holland). Sinds 2005 brengt PostNL in deze serie jaarlijks nieuwe postzegels uit.

De postzegelserie Mooi Nederland besteedt dit jaar aandacht aan deze versterkte woonplaatsen, die bewoners moesten beschermen tegen aanvallen van buitenaf. De steden werden van de vijftiende tot de achttiende eeuw gebouwd. Naast Elburg, Bourtange en Naarden staan Hulst (Zeeland) en Willemstad (Noord-Brabant) vanaf 26 mei ook op postzegels afgebeeld. 

Postzegelvel Elburg

Postzegels op basis van oude stadskaarten en luchtfoto’s 

PostNL geeft met deze serie aandacht aan de lokale geschiedenis en culturele rijkdom van Nederland. Grafisch ontwerper Karin Langeveld van Trapped in Suburbia kreeg de opdracht om met historische stadskaarten en luchtfoto’s de postzegels te ontwerpen. “Op de complete postzegelvellen heb ik de historische plattegrond van iedere vestingstad vrijstaand gemaakt. Dit is ook om de typische omtrek met een grote luchtfoto goed naar voren te laten komen. De omgeving is dan in werkelijkheid te zien: akkers, rietland, bossen, moerassen en dergelijke”, vertelt Langeveld. Op de foto’s van Karel Tomeï zijn de oude vormen van de vesting goed zichtbaar. Deze postzegels over de serie Mooi Nederland zijn vanaf 2 februari te koop bij verkooppunten van PostNL in de betreffende gemeenten Elburg, Vlagtwedde en Naarden en via collectclub.nl.

Postzegelvel Naarden