10 populairste Nederlandse nummers opnieuw uitgebracht

10 populairste Nederlandse nummers opnieuw uitgebracht

Den Haag, 2 januari 2015 – Muziek staat centraal bij de eerste postzegeluitgifte in 2015. PostNL kiest ervoor om ‘50 Jaar Top 40’ te eren. Op de tien nieuwe postzegels staan nummers van de tien grootste Nederlandse artiesten en bands van de afgelopen 50 jaar afgebeeld. André van Duin, BZN, The Cats en Golden Earring hebben vandaag de eerste ‘50 jaar Top 40’ postzegel in ontvangst genomen.

Tijdens de viering van ‘50 Jaar Top 40’ overhandigde Ludo Voorn, directeur Marketing van PostNL de eerste postzegel aan André van Duin, BZN, The Cats en Golden Earring. Ook nam Erik de Zwart namens de stichting Nederlandse Top 40 een postzegelvel in ontvangst. Ludo Voorn: “De Top 40 is een begrip in Nederland en is daarom niet meer weg te denken uit onze samenleving. Daar horen deze bijzondere postzegels bij. Wij zijn namelijk altijd op zoek naar onderwerpen die aansluiten bij thema’s die spelen in de samenleving.”

Tien postzegels als quizvraag

Ook songs van Marco Borsato, Anouk, Jan Smit, Paul de Leeuw, 2Unlimited en de Vengaboys staan op een postzegel afgebeeld. Op het totale postzegelvel staan per decennium de twee grootste Nederlandse artiesten afgebeeld. Ontwerper Sybren Kuiper creëerde hiervoor tien illustraties, bestaande uit de belangrijkste elementen uit iedere songtekst. Daarnaast werken de postzegels – door de illustraties – nu ook als quizvraag. Want voor het eerst kun je proberen om uit elk beeld af te leiden om welk nummer het gaat.

Ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse Top 40

Naar voorbeeld van Amerikaanse radiostations wilde Veronica-dj Joost den Draaijer een hitlijst uitzenden. Met het uitgeven van een gedrukt exemplaar van de hitlijst kan de luisteraar de hitparade volgen. Radio Veronica kon zich met deze lijst beter profileren en meer luisteraars aan zich binden. Vandaag, 2 januari 2015, bestaat de Top 40 precies 50 jaar. Een begrip in Nederland, mede dankzij Stichting Nederlandse Top 40.

Verkrijgbaarheid

Op de tien postzegels ’50 jaar Top 40’ staat Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 5 januari te koop bij alle Bruna-winkels en via Collect Club op postnl.nl/collectclub. De geldigheidstermijn van de postzegels is onbepaald.