Postzegelserie ‘200 jaar Koninkrijk’ compleet

Postzegels 200 jaar Koninkrijk compleet

Den Haag, 2 maart 2015 – PostNL brengt gedurende drie jaar met speciale postzegels een eerbetoon aan 200 jaar Koninkrijk in Nederland. Op 2 maart 2015 verschijnen de laatste postzegels uit de serie ‘200 jaar koninkrijk’. Daarmee is deze unieke serie compleet. Op deze postzegels staan de grondgebieden van het Koninkrijk der Nederlanden in de afgelopen twee eeuwen afgebeeld. Al decennia lang geeft PostNL postzegels uit over onder andere staatkundige vorming, onafhankelijkheid en koninklijke jubilea.

Voor de huidige vorm van het Koninkrijk der Nederlanden is tussen 1813 – 1815 de basis gelegd. Daarom besteedt PostNL tussen 2013 – 2015 met drie verschillende postzegeluitgiftes aandacht aan deze viering. In dit laatste jaar staan de grondgebieden, tijdens de regeerperiode van Koning Willem I (in 1815) en tijdens de eedaflegging van Koning Willem-Alexander (2013), centraal. Op de eerdere postzegels waren de terugkeer van de Prins van Oranje in 1813 en de viering van 200 jaar Grondwet (1814-2014) afgebeeld. Beide postzegels verschenen exact 200 jaar later.

Grondgebieden in beeld

Het nieuwe postzegelvel ‘200 jaar Koninkrijk 2015’ bevat 5 x 2 verschillende postzegels. De eerste postzegel verbeeldt het grondgebied in 1815, bestaande uit het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en het Groothertogdom Luxemburg, waarover Koning Willem I als soeverein vorst regeerde. De tweede postzegel laat het grondgebied van het huidige Koninkrijk zien (zonder de Caribische eilanden) op het moment van de eedaflegging door Koning Willem-Alexander op 30 april 2013. Bovenaan beide postzegels staat de naam van de vorst met het jaartal van inhuldiging.

Koningen zetten stempel op postzegel

Het thema van de inhuldigingen gaf ontwerper Vanessa van Dam de uitdaging zich vooral te richten op grote verschillen. “Het grootste verschil betrof het grondgebied dat met beide koningschappen verbonden was. De kaart op de twee postzegels maakt bijvoorbeeld duidelijk dat de Zuidelijke Nederlanden in 1815 onderdeel uitmaakten van het Koninkrijk. Ook heb ik de huidige belangrijkste landwinning opgenomen. De Zuiderzee was in 1815 nog niet drooggelegd”, licht Van Dam toe. De verschillende groottes van het Koninkrijk in 1815 en 2015 kon ik in het ontwerp goed opvullen door beide koningen letterlijk hun stempel op hun grondgebied te laten zetten. Dit betrof de zwierige handtekening van Koning Willem I en het grootzegel van Koning Willem-Alexander. “Daarmee ontstaat er met een poststempel een derde laag, bovenop de stempels die de twee vorsten hebben gezet”, besluit Van Dam.

Verkrijgbaarheid

Op de postzegels 200 jaar Koninkrijk 2015 staat Nederland 2, bedoeld voor post tot 50 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, vanaf 2 maart online te koop via collectclub.nl en verkrijgbaar bij Bruna-winkels. De geldigheidstermijn van de postzegels is onbepaald.

Aangevuld op 4 maart 2015