Postzegelserie Mooi Nederland Vestingsteden compleet

Postzegelserie Mooi Nederland Vestingsteden compleet

Den Haag, 26 mei 2015 – Vanaf 26 mei staat de historie van de vestingsteden Hulst in Zeeland en Willemstad in Noord-Brabant op postzegels afgebeeld. Met deze postzegels en een apart verzamelvel over alle vijf vestingsteden, rondt PostNL de postzegelserie Mooi Nederland Vestingsteden 2015 af.

De postzegelserie Mooi Nederland 2015 besteedt aandacht aan vestingsteden. Naast de postzegels over Hulst en Willemstad verschenen eerder dit jaar postzegels over Elburg, Bourtange en Naarden. Allemaal (vesting)steden die tussen de vijftiende en achttiende eeuw zijn aangelegd om bewoners te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

Oude stadskaarten en luchtfoto’s als basis

Stadskaarten en luchtfoto’s vormden steeds de basis voor het ontwerp van de postzegels. Voor Hulst is een stadskaart uit 1645 gebruikt, voor Willemstad één uit 1740. Daarop is te zien hoe de steden door de bouw van stadsmuren, hoektorens en stadspoorten echte vestingen werden.

Postzegels vertellen historie

Ontwerper Karin Langeveld van bureau Trapped in Suburbia wilde de historische plattegronden als uitgangspunt gebruiken voor haar ontwerp. “Klein probleem was dat deze kaarten er vaak grauw uitzien. Ook bevatten ze veel details, die minder goed zichtbaar zijn op een postzegel. De oplossing was om alles om de plaats heen weg te laten, waardoor iedere vestingstad beter naar voren komt. En de blauwe en rode kleur maken de postzegel helder. Verder geven de luchtfoto’s van Karel Tomeï een goed beeld van deze vestingsteden”, vertelt Langeveld.

Verkrijgbaarheid

Sinds 2005 staat ieder jaar een ander thema voor Mooi Nederland centraal. Op de postzegels Mooi Nederland 2015 staat ‘Nederland 1’, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels van Hulst en Willemstad zijn vanaf 26 mei te koop bij verkooppunten van PostNL in de betreffende gemeenten Hulst en Willemstad. Het verzamelvel Mooi Nederland Vestingsteden 2015 is verkrijgbaar bij alle Bruna’s in Nederland. Alle postzegelvellen zijn ook online te koop via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn van de postzegels is onbepaald.