Speelgoed van alle tijden op postzegels

Speelgoed van alle tijden op postzegels

Den Haag, 8 mei 2015 – PostNL beeldt oud speelgoed af op de postzegels ‘Speelgoed van Toen’. Met dit postzegelvel neemt PostNL deel aan de jaarlijkse postzegelcompetitie van Europese postbedrijven, PostEurop 2015. Dit jaar is het thema van PostEurop 2015 oud speelgoed. PostNL brengt tegelijkertijd ook een postzegelvel ‘Speelgoed van Nu’ uit met afbeeldingen van nieuw speelgoed.

Speelgoed is van alle tijden. Daarbij verandert het type speelgoed waar kinderen vroeger en nu mee spelen. Door oud en nieuw speelgoed op postzegels af te beelden wil PostNL benadrukken dat speelgoed van alle tijden is. Dit is een element dat ontwerper Ieva Valule van Buro Derk Dumbar ook duidelijk naar voren brengt. Dat is goed te zien als je de postzegels naast elkaar legt.

Veranderingen in functie van speelgoed

Ieva heeft voor het ontwerp van deze postzegels vooral gekeken naar de functie van speelgoed. “De eigen fantasie speelde een grote rol bij het speelgoed van vroeger. Vandaar de keuze voor een robot, waarmee een kind eigen avonturen beleeft. Maar speelgoed had ook het sociale en verbindende karakter, dat past bij het samen spelen van een bordspel als Mens-erger-je-niet.
Daartegenover staat dat het huidig speelgoed meer een uitdaging biedt of een probleem centraal stelt. Denk aan spelcomputers en de Rubik’s cube, waarbij je slimheid, creativiteit en doorzettingsvermogen moet tonen”, vertelt Ieva Valule.

Verkrijgbaarheid

Op het postzegelvel ‘Speelgoed van Toen’ staat Internationaal 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een buitenlandse bestemming.Op dit vel staat een opwindbare robot (jaren 1930) en het Mens-erger-je-niet-spel (jaren 1890).
Op het postzegelvel ‘Speelgoed van Nu’ staat Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram binnen Nederland. Op deze is recenter speelgoed afgebeeld, de Rubik’s Cube (jaren 1974) en een spelcomputer (medio jaren 1990).
De postzegels zijn te koop bij alle Bruna-winkels en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn van de postzegels is onbepaald.