Daan Roosegaarde ontvangt eigen ’verlichte’ postzegels tijdens Nacht van de Nacht

Postzegeluitreiking Verlichting

Amsterdam, 24 oktober 2015 – Daan Roosegaarde ontving de door hem ontworpen postzegels ‘Verlichting’ uit handen van Barry Husman, directeur Retail van PostNL. Dit gebeurde tijdens de Nacht van de Nacht in Het Concertgebouw in Amsterdam, voorafgaand aan het concert van het Nederlands Kamerorkest.

De nieuwe postzegels tonen Nederland op een bijzondere manier: als een netwerk van licht gezien vanuit de ruimte, gevormd door onze steden en wegen. Iedere losse postzegel laat een ander stukje Nederland zien. 

Postzegels als netwerk van licht 

“Het postzegelvel toont Nederland zoals we dat nog nooit hebben gezien. Je weet eigenlijk niet of je van boven naar de aarde beneden kijkt of vanaf de aarde naar de sterrenhemel erboven. Het is een waanzinnig netwerk van licht, waardoor verbindingen tot stand komen. Dat is poëtisch, maar ook dreigend: het geeft ons inzicht in ons gedrag en de impact hiervan op ons landschap. Zo duiden deze postzegels zowel op letterlijke als figuurlijke verlichting”, vertelt Roosegaarde. Daan heeft de postzegels ontworpen, geïnspireerd door ruimtefoto’s van André Kuipers en satellietfoto’s van Nederland, waar hij zijn eigen interpretatie aan gaf. 

Eigen stukje grond 

Barry Husman van PostNL is verheugd met de postzegels: “Het postzegelvel toont hoe we via een netwerk van licht met elkaar in verbinding staan. Door zijn scherpe manier van vormgeven, zie je hoe Daan ook jouw stad of dorp heeft afgebeeld. Het postzegelvel is als het ware een mooie puzzel van ons land geworden met een postzegel van jouw eigen stukje grond.” 

Verkrijgbaarheid 

Op de postzegels staat ‘Nederland 1’, bedoeld voor het verzenden van post tot 20 gram binnen Nederland. De postzegels zijn te koop bij alle Bruna-winkels en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.