Daan Roosegaarde ontwerpt ‘verlichte’ postzegels

Postzegelvel Verlichting

Den Haag, 12 oktober 2015 – PostNL brengt op 12 oktober 2015 de postzegels ‘Verlichting’ uit, ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. Op het postzegelvel is Nederland te zien als een netwerk van licht gezien vanuit de ruimte, gevormd door onze steden en wegen.

Het postzegelvel toont een kaart van Nederland op een heldere nacht in het voorjaar. De postzegels geven inzicht in ons dagelijks lichtgebruik. 

Postzegels als netwerk van licht 

“Het postzegelvel toont Nederland zoals we dat nog nooit hebben gezien. Je weet eigenlijk niet of je van boven naar de aarde beneden kijkt of vanaf de aarde naar de sterrenhemel erboven. Het is een waanzinnig netwerk van licht, waardoor verbindingen tot stand komen. Dat is poëtisch, maar ook dreigend: het geeft ons inzicht in ons gedrag en de impact hiervan op ons landschap. Zo duiden deze postzegels zowel op letterlijke als figuurlijke verlichting”, vertelt Roosegaarde. Iedere losse postzegel laat een ander stukje Nederland zien. Daan heeft de postzegels ontworpen geïnspireerd door ruimtefoto’s van André Kuipers en satellietfoto’s van Nederland, waar hij zijn eigen interpretatie aan gaf.

Speciale overhandiging 

Op zaterdag 24 oktober reikt PostNL de postzegels persoonlijk uit aan kunstenaar Daan Roosegaarde. Hiervoor doet Daan Roosegaarde in een speciaal programma tijdens de Nacht van de Nacht symbolisch het licht uit in Het Concertgebouw in Amsterdam. 

Verkrijgbaarheid 

Op de postzegels staat ‘Nederland 1’, bedoeld voor het verzenden van post tot 20 gram binnen Nederland. De postzegels zijn te koop bij alle Bruna-winkels en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Bronvermelding beeld
Met dank aan NASA, ESA, André Kuipers en RIVM