Menu

Fiets centraal op nieuw postzegelvel ‘Denk groen’

Fiets centraal op nieuw postzegelvel ‘Denk groen’

Den Haag, 25 april 2016 – PostNL brengt vandaag de postzegels met het thema ‘Denk groen’ uit. Het onderwerp is gekozen door PostEurop, de organisatie waarin 52 Europese postbedrijven samenwerken. Het postzegelvel ‘Denk groen’ bestaat uit een internationale postzegel met een verfroller die de wereld groen verft en een nationale postzegel die Nederland als fietsland toont.

Al sinds 1956 geven samenwerkende postbedrijven in Europa postzegels uit met een gemeenschappelijk thema. Sinds 1993 gebeurt dit vanuit PostEurop.

Verfroller kleurt wereld groen

Het ontwerp van de verfroller is de winnende inzending uit de ontwerpcompetitie ‘Think green’. PostEurop koos uit 24 inzendingen voor het Cypriotische ontwerp van ontwerper Doxia Sergidou. Deze afbeelding toont aan hoe een hand met een verfroller de wereld groen verft. Sombere huizen en donkere wolken maken plaats voor een groen landschap met bomen, vogels, duurzame gebouwen en windmolens.

Fiets als groen element

Voor de Nederlandse invulling van het postzegelvel gaf PostNL de ontwerpers Haico Beukers en Marga Scholma de opdracht om een iconisch, groen Nederlands beeld te ontwerpen. “We kwamen al snel uit bij de fiets. Wat is er groener en Nederlandser dan een fiets?”, vertelt Scholma. Zij kozen voor een lichtgewicht groene fiets van Nederlands fabricaat waarbij de verlichting werkt op zonnecellen. “In het ontwerp overlappen de frisse kleuren geel van het korenveld en blauw van de lucht elkaar. Hierdoor ontstaat een groen vlak.”, vertelt Beukers.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Denk groen’ bestaat uit tien Internationale postzegels met twee verschillende afbeeldingen. Op de postzegels staat ‘Internationaal 1’, bedoeld voor het verzenden van post tot 20 gram naar het buitenland. De postzegels zijn onder meer te koop bij alle Bruna-winkels en via collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.