Eeuwenoude Nederlandse kippenrassen op moderne wijze op postzegels

Eeuwenoude Nederlandse kippenrassen op moderne wijze op postzegels

Den Haag, 28 december 2016 – PostNL eert Nederlandse kippenrassen die worden gehouden door kleinschalige kippenhouders en hobbyisten. Tien welbekende kippen – vijf hanen en vijf hennen – pronken daarvoor op een nieuw postzegelvel. Nederland telt naar schatting 1 tot 1,5 miljoen hobbypluimveedieren. Zo’n honderdduizend hobbyhouders beleven op dit moment plezier aan deze dieren waartoe ook ganzen, kalkoenen en watervogels behoren .

In Barneveld tijdens de Eindejaarsbeurs in de Veluwehal ontving de Barneveldse burgemeester Asje van Dijk het eerste postzegelvel over de kippenrassen uit handen van Mark-Jan Pieterse, manager Marketing Consumenten van PostNL. Tijdens deze eerste dag van de verzamelbeurs verhandelden ruim 160 exposanten, verenigingen en culturele instellingen duizenden postzegels, munten en ansichtkaarten. De eerste beursdag trok circa 4.000 bezoekers.

Nederlandse kippenrassen

Treffend en karakteristiek

De eerste burger van Barneveld, Asje van Dijk, is aangenaam verrast hoe treffend de tien gekozen Nederlandse kippen zijn afgebeeld. “Barneveld is hét pluimveehart van Nederland. Ik ben daarom natuurlijk erg blij dat ‘de Barnevelder’ – ons meest bekende kippenras – een prominente plek op het postzegelvel heeft gekregen. Het is mooi om te zien hoe iedere kip in dezelfde karakteristieke houding, met de kop gekeerd naar de kip er tegenover, op het postzegelvel staat afgebeeld. Voor mij is het vel met kippenrassen een sieraad vanwege de variatie in uiterlijk, kleur en ras.”

Herkenbaar ontwerp

Mark-Jan Pieterse benadrukt dat de ontwerpers Ingmar en Carla Birza een heel herkenbaar postzegelvel hebben ontworpen zoals de kippen in Nederland er tegenwoordig uitzien. “Zij hebben zelf de tien kippenrassen getekend op basis van actuele foto’s. Daardoor kent het postzegelvel realistische tekeningen. Mooi aspect is verder dat de kippen zelf op het postzegelvel nadrukkelijk in de spotlight staan, omdat ze in een eivorm zijn afgebeeld.”

Verkrijgbaarheid

Op de tien postzegels ‘Nederlandse kippenrassen’ staat ‘Nederland 1’, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. Deze postzegels zijn vanaf 2 januari 2017 te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Op de foto bovenaan v.l.n.r. Mark-Jan Pieterse, Asje van Dijk (burgemeester van Barneveld) en Cees Floorijp (voorzitter Pluimveemuseum).