Meeste mensen zien pakket aannemen voor de buren als wederdienst

PostNL logo

Den Haag, 4 februari 2016 - Dagelijks bezorgen de pakketbezorgers van PostNL gemiddeld 500.000 pakketten. Zij doen hun best om de pakketten direct bij de geadresseerde af te leveren. In veel gevallen kunnen pakketbezorgers een beroep doen op de buren als de ontvangers niet thuis zijn. De meeste buren nemen pakketten zonder problemen aan. Dit blijkt uit een onderzoek van PostNL onder ruim 1000 consumenten. PostNL organiseerde afgelopen weken de actie ‘Bedank je Buur’. Buren die veel pakketten aannemen, ontvingen namens hun buren een chocoladereep als blijk van waardering.

De afgelopen jaren is het aantal online bestellingen flink toegenomen. 10,9 miljoen mensen kochten in 2015 iets online, zo blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor. “Het thuis ontvangen van bestellingen is nog steeds de meest gekozen optie”, zegt Carlos Mendes Aguiar bij PostNL. “Onze pakketbezorgers bezorgen dagelijks gemiddeld een half miljoen pakketjes. We slagen er steeds beter in om pakjes in één keer aan de ontvanger te overhandigen, maar soms staan onze pakketbezorgers ook wel eens voor een dichte deur. Gelukkig mogen we in veel gevallen het pakket bij een van de buren achterlaten.” 

Maar zitten die buren hier eigenlijk wel op te wachten? 

Carlos Mendes Aguiar van PostNL: “Dit hebben we onderzocht en het blijkt dat de meeste mensen het helemaal niet erg vinden om een pakket van de buren aan te nemen.” Veel gehoorde antwoorden zijn: “dat doe je nu eenmaal voor je buren”, “ze doen het ook voor mij” en “ik ben toch thuis”. Dit is vaak dezelfde buur omdat zij bijvoorbeeld thuiswerken of gepensioneerd zijn. Uit het onderzoek blijkt dat er maar weinig mensen pakketjes niet aan willen nemen. Als ze toch weigeren dan is dat in de meeste gevallen omdat ze de verantwoordelijkheid niet willen nemen of dat de gang wel erg vol kwam te staan. 

Bedank je Buur 

Juist om alle buren die er om bekend staan pakketjes aan te nemen voor hun buren organiseerde PostNL de actie ‘Bedank je Buur’. De pakketbezorgers van PostNL hebben namens een flink aantal online-shoppers bij 20.000 behulpzame buren als dank een doosje met een reep Tony Chocolonely chocolade afgeleverd.