Schilder Jheronimus Bosch geëerd op postzegels

Schilder Jheronimus Bosch geëerd op postzegels

Den Haag, 4 januari 2016 – Op 4 januari ontving burgemeester Ton Rombouts van ‘s-Hertogenbosch het eerste exemplaar van de postzegels ‘500 jaar Jheronimus Bosch’ uit handen van PostNL-marketingdirecteur Ludo Voorn. PostNL ontwikkelde de postzegels samen met de stichting Jheronimus Bosch 500 om de vijfhonderdste sterfdag van de schilder te herdenken.

“’s-Hertogenbosch, de stad waar hij leefde en werkte, staat in 2016 in het teken van Jheronimus Bosch. Ik ben daarom vereerd om deze speciale postzegels ter ere van de beroemdste Bosschenaar in ontvangst te mogen nemen. Deze uitgave markeert de betekenis van de beeldend kunstenaar Bosch, die we vanaf februari met de grootste overzichtstentoonstelling in Het Noordbrabants Museum eren”, aldus burgemeester Rombouts. 

Kunstgeschiedenis op postzegels 

Ludo Voorn over de postzegels: “Het is een eer voor PostNL om werk uit deze periode van de Nederlandse kunstgeschiedenis op postzegels uit te geven. En voor mij persoonlijk als Bosschenaar om de postzegels te overhandigen. Elke losse postzegel vertelt een verhaal, maar samen vormt het postzegelvel ook een geheel. Op de rand bij iedere postzegel staat een korte toelichting, geschreven door Jos Koldeweij, hoogleraar Kunstgeschiedenis van de middeleeuwen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en groot kenner van het werk van Bosch. Zo vertelt iedere brief verstuurd met één van deze postzegels iets over het werk van Jheronimus Bosch.” 

Schilderij ‘De Hooiwagen’ als basis 

Ontwerper Jeroen Hoedjes van Studio Kluif nam het schilderij De Hooiwagen als basis voor het postzegelvel. Het ontwerp laat de uiteenlopende, wonderlijke personages van het schilderij zien, die als ‘helden’ op de verschillende postzegels zijn afgebeeld. “Ik selecteerde tien betekenisvolle tafereeltjes uit het schilderij, waardoor het lijkt alsof het tien aparte schilderijtjes zijn”, aldus ontwerper Jeroen Hoedjes. 

Verkrijgbaarheid 

Op de tien postzegels staat Nederland 1, wat betekent dat deze bedoeld zijn voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn te koop bij alle de Bruna-winkels en via Collect Club. De geldigheidstermijn is onbepaald.