Postzegels verbeelden leven vijftigjarige koning Willem-Alexander

Postzegels verbeelden leven vijftigjarige koning Willem-Alexander

Den Haag, 24 april 2017 – PostNL brengt een speciaal postzegelvel uit ter ere van de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander. Tien foto’s verbeelden hierop de verschillende periodes uit het leven van de koning. Deze staan op zes postzegels en op vier tabs links en rechts van de zegels.

Negen foto’s op het postzegelvel zijn van fotojournalist Vincent Mentzel. De tiende foto heeft prins Claus genomen van de jonge Willem-Alexander met een voetbal in de tuin van Kasteel Drakensteyn. Mentzel noemt deze foto een hommage aan zijn vader. Samen met ontwerpster Irma Boom koos hij ervoor om zwart-wit foto’s te gebruiken voor de informele momenten in het leven van de koning. De kleurenfoto’s geven de meer formele momenten weer van koning Willem-Alexander.

Journalistieke foto’s van een staatshoofd

Mentzel en Boom maakten voor dit postzegelvel een selectie van historische foto’s uit het fotoboek Koninklijke Foto’s – Vincent Mentzel. “In de foto’s van dit boek komen steeds het karakter van Willem-Alexander en zijn voorkeuren naar voren. Dat zie je misschien nog wel het sterkst op de foto die in Rotterdam is genomen. Daar zit van alles in: de lach, de vlag, het water, het binnenschip, de Willemsbrug. In andere foto’s keren juist actieve aspecten terug, bijvoorbeeld als hij op straat loopt tijdens het staatsbezoek aan China of uit zijn tijd bij de marine. Het zijn geen glamourfoto’s, het zijn journalistieke beelden. Je ziet een jongen die later staatshoofd wordt. En je ziet de man die dat nu is”, aldus Mentzel.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Willem-Alexander 50’ telt zes postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegelserie is vanaf 24 april te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.