Postzegels tonen robuuste Middeleeuwse kastelen

Postzegels tonen robuuste Middeleeuwse kastelen

Den Haag, 20 februari 2017 – De jaarlijkse Europese ontwerpwedstrijd van PostEurop zet dit jaar kastelen in de schijnwerpers. PostNL geeft daarom het postzegelvel ‘Nederlandse kastelen’ uit met daarop de Middeleeuwse waterburchten Doornenburg en Ammersoyen uit Gelderland afgebeeld.

Al sinds 1956 geven de 52 samenwerkende postbedrijven in Europa postzegels uit met een gemeenschappelijk thema. Sinds 1993 gebeurt dit vanuit PostEurop. 

Tegenstelling tussen beide kastelen 

De laatmiddeleeuwse Nederlandse kastelen Doornenburg (13e eeuw) met de vierkante toren en Ammersoyen (14e eeuw) met de ronde toren zijn gekozen voor dit internationale postzegelvel als voorbeeld van een herkenbare versterkte residentie uit de Middeleeuwen. Het contrast tussen beide kastelen wordt zichtbaar door in elkaar overlopende foto’s met onder andere een historische schreefletter en de contouren van de plattegrond. Beide waterburchten hebben een brede gracht, voor de verdediging tegen vijandige aanvallen. Kasteel Doornenburg is voor veel Nederlanders ook bekend van de televisieserie Floris uit de jaren zestig. 

Klassieke afbeelding 

Ontwerper Bart de Haas uit Den Haag wilde met dit postzegelvel het robuuste karakter van kastelen aantonen. “Doornenburg en Ammersoyen zijn klassieke kastelen, eigenlijk zoals je die als kind je voorstelt: hoog, met opvallende torens, met een slotgracht en een ophaalbrug. Tegenwoordig zien ze er, ook na restauraties door bombardementen in de oorlog, nog middeleeuws uit. In het postzegelvel kon ik verder klassieke elementen terug laten keren door afbeelding van wapenschilden en oude prenten.” 

Verkrijgbaarheid 

Het postzegelvel ‘Nederlandse kastelen bestaat uit tien Internationale postzegels met twee verschillende afbeeldingen. Op de postzegels staat ‘Internationaal 1’, bedoeld voor het verzenden van post tot 20 gram naar het buitenland. De postzegels zijn vanaf 20 februari onder meer te koop bij alle Bruna-winkels en via collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.