PostNL bezorgt 100% uitstootvrij op de Wadden

PostNL bezorgt 100% uitstootvrij op de Wadden

Den Haag, 27 maart 2017 - PostNL gaat op alle Waddeneilanden brieven en pakketten volledig uitstootvrij bezorgen. Terschelling is het eerste eiland waar PostNL vanaf dinsdag 28 maart 2017 uitsluitend elektrisch, met de fiets en te voet bezorgt. De eilanden Vlieland, Schiermonnikoog, Ameland en Texel volgen in de komende maanden. Dit past in de ambitie van PostNL om te verduurzamen.

Alle diesel bestelauto’s en brommers op Terschelling zijn vervangen door elektrische auto’s, een elektrische scooter en fiets. Na Terschelling volgt Vlieland. Brieven bezorgt PostNL daar al uitstootvrij. Binnenkort gaat het bedrijf op Vlieland ook pakketten elektrisch bezorgen. De andere eilanden volgen daarna. De Waddeneilanden hebben als gezamenlijke ambitie om in 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie en water. Door volledig uitstootvrij te bezorgen draagt PostNL bij aan deze ambitie.

Duurzaam bezorgen

Albert Rodenboog, directeur Productie: ‘PostNL legt jaarlijks 128 miljoen kilometer af waarvan 51 miljoen kilometer te voet of te fiets. Dat is al geheel uitstootvrij maar wij zijn ambitieus in de verdere reductie van CO2-uitstoot. De Dow Jones Sustainability Index (DJSI) geeft aan dat PostNL wereldwijd het meest duurzame bedrijf is in de transportsector. PostNL loopt daarmee binnen de sector internationaal voorop. Door brieven en pakketten elektrisch of op spierkracht te bezorgen op de Waddeneilanden zetten wij de volgende stap in duurzamer en slimmer bezorgen. En het biedt tegelijkertijd mogelijkheden voor aanvullende, duurzame dienstverlening. Denk aan het bezorgen van koffers van vakantiegangers. Door samen te werken met lokale ondernemers kunnen we in de toekomst ook voor hen uitstootvrij bezorgen’.

Bouwen aan duurzaamheid

Met logistieke oplossingen die zo min mogelijk impact hebben op het klimaat bouwen we aan een gezonde toekomst. Een op de drie PostNL bestelwagens rijdt bijvoorbeeld op groen gas. In 2016 startte PostNL met het vervangen van 400 dieselauto’s door bestelwagens die op groen gas rijden. Dat is inmiddels gerealiseerd en het bedrijf breidt dit uit naar 500. Op de daken van alle pakkettensorteercentra plaatst PostNL zonnepanelen. Die wekken per locatie meer dan 42% van de energie op die nodig is voor het sorteren van de pakketten. Bestelwagens rijden de meest slimme routes voor de bezorging. En wagens zijn optimaal beladen zodat zo min mogelijk ‘lucht’ wordt vervoerd. Ook wordt in drukke binnensteden op termijn meer post en pakketten bezorgd met e-vrachtfietsen en elektrische scooters. Zo bezorgt PostNL op de grachten in Amsterdam met elektrische bakfietsen.