Naoorlogse architectuur wederopbouw op postzegelvel in beeld gebracht

Wederopbouwvel

Den Haag, 11 september 2017 – Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de nieuwbouw in Nederland zich razend snel. Dit staat in de architectuurgeschiedenis als de periode van de wederopbouw bekend. PostNL schenkt vandaag met het postzegelvel ‘Architectuur wederopbouw’ aandacht aan tien iconische gebouwen tot 1958 uit deze naoorlogse stroming.

PostNL, Het Nieuwe Instituut (Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw) en ontwerper Ariënne Boelens kozen bij dit postzegelvel voor gebouwen met de volgende functies: infrastructuur, woning, kantoor, fabriek en onderwijs. De afgebeelde gebouwen zijn nog steeds te bewonderen voor het publiek en vertonen in vorm, uiterlijk en functionaliteit echte kenmerken uit de wederopbouwperiode.

Van overzicht naar detail

Op het postzegelvel staan architectonische foto’s van de eerste vijftien jaar na de oorlog. Deze jaren zijn volgens Boelens bepalend voor de wederopbouw in Nederland. Daarbij koos zij voor een visueel krachtige opbouw door in zwart-wit ieder gebouw op een postzegel in zowel een overzichtsfoto als een detailfoto af te beelden. “Daarnaast ervaart de kijker een thematische ordening naar gebouwtypen”, vertelt Boelens. Op het postzegelvel staan onder andere Kantoor Van Leer’s Vatenfabriek (Amstelveen), het Industriegebouw (Rotterdam), Weverij De Ploeg (Bergeijk), Hoogovens (IJmuiden) en de Faculteit voor Geodesie (Wageningen).

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Architectuur Wederopbouw’ telt 10 postzegels, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 11 september te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.