Tekeningen van leven op aarde en in zee op postzegelvel

postzegels leven in de noordzee

Den Haag, 11 juli 2017 – PostNL brengt op maandag 17 juli het postzegelvel ‘Leven in de Noordzee’ uit. Hierop staan tekeningen van planten en dieren die in het Noordzeegebied voorkomen, gemaakt door vier wetenschappelijk illustratoren van Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Op de tien postzegels ‘Leven in de Noordzee’ staan vijf belangrijke bewoners van het Noordzeegebied afgebeeld. Dit zijn een jan-van-gent in de lucht, een rode poon in de zee en een noordzeekrab in de branding. Aan de vloedlijn zien we blaaswier en zeewier. En op het strand nonnetjes, halfgeknotte strandschelpen en het eikapsel van een gevlekte rog. Deze vrijstaande tekeningen zijn geplaatst tegen een achtergrondfoto van de Noordzee die het gehele vel beslaat.

Natuurhistorische objecten op postzegels

Edwin van Huis, algemeen directeur van Naturalis, is blij met de nieuwe postzegeluitgifte met deze bijzondere illustraties van planten en dieren. “Hoe mooi de natuur is, zie je op deze postzegels. Het zijn hele gewone dieren en planten, die we iedere dag aan zee kunnen zien. Ze zijn schitterend vastgelegd door onze tekenaars. Naturalis wil de schoonheid van de natuur laten zien aan alle Nederlanders. Geen mooiere manier dan dit te doen via iets wat we allemaal gebruiken, de postzegel.”

Tekeningen in de Noordzee

Ludo Voorn, PostNL-marketingdirecteur, over de nieuwe postzegels: “Het is indrukwekkend hoeveel details van de planten en dieren dit postzegelvel in beeld brengt. De illustratoren Bas Blankevoort, Erik Jan Bosch, Inge van Noortwijk en Esmée Winkel hebben bijvoorbeeld de schubben van de vissen geteld en de jan-van-gent in de vlucht getekend om op deze manier alle belangrijke kenmerken te benadrukken in hun tekeningen. Dat hebben zij vervolgens gedaan met lucht, zee, strand, een branding of vloedlijn als achtergrond.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Leven in de Noordzee’ telt tien postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegelserie is vanaf 17 juli te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.