Menu

Postzegels voor Nederlandse lekkernijen

PostNL plaatst brievenbus terug

Den Haag, 19 juni 2017 – PostNL brengt een postzegelvel uit over tien typisch Nederlandse lekkernijen. Deze zijn in naam gekoppeld aan een streek of stad. De meeste van de afgebeelde etenswaren zijn ook buiten de oorspronkelijke streek te koop. Veel lekkernijen zijn een landelijk begrip en hebben een groot aantal liefhebbers.

Samen met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland koos PostNL tien typisch Nederlandse lekkernijen. Dit zijn de Bossche bol, Limburgse vlaai, Goudse stroopwafel, Zeeuwse bolus, Groningse eierbal, Amsterdamse ui, het Drents kniepertie en het Fries suikerbrood, die allemaal ook landelijk verkrijgbaar zijn. Alleen de afgebeelde Zwolse balletjes en Tielse kermiskoek zijn echt alleen streekgebonden.

Ingrediënten en bereidingswijze

Voor het ontwerp zochten Joost Overbeek, Maarten Geurink en Ayla Maagdenberg van Studio Overburen uit Amsterdam naar weergaven van de etenswaren, die meer vertellen dan alleen de afbeeldingen van alle lekkernijen. “We kozen voor beeldvullende kleurenfoto’s, waarbij op de foto een of twee handen elke lekkernij vasthouden. Aangezien lekkernijen vaak wat plakkerig of vettig in de hand aanvoelen, hebben we met rekwisieten als bordjes, schalen en doeken gewerkt”, vertelt Joost Overbeek. De tabs naast de postzegels geven korte omschrijvingen, waardoor liefhebbers direct weer op de hoogte zijn van de ingrediënten en bereidingswijze van iedere lekkernij.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘Nederlandse lekkernijen’ telt tien postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegelserie is vanaf 19 juni te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.