Menu

Bezoeker Rijksmuseum van Oudheden speelt hoofdrol op postzegels

Postzegels Rijksmuseum van Oudheden

Den Haag, 19 februari 2018 - Dit jaar viert het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zijn tweehonderdjarig bestaan. Dit wereldberoemde museum aan het Rapenburg werd in 1818 door koning Willem I opgericht voor het beheer van belangrijke kunst- en cultuurschatten. PostNL geeft vandaag tien postzegels uit met afbeeldingen van voorwerpen uit het museum.

De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden bestaat uit 180.000 objecten. Deze zijn verdeeld over vier verzamelgebieden: het oude Egypte, Klassieke Oudheid, het Oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Ieder jaar bezoeken meer dan 180.000 mensen de tentoonstellingen van het museum. Deze museumbezoekers staan op de postzegels ‘200 jaar Rijksmuseum van Oudheden’ centraal, samen met tien voorwerpen uit de collectie. De postzegels zijn bedacht door Jaap Biemans uit Amsterdam, artdirector van het Volkskrant Magazine. In zijn ontwerp heeft hij van kunstvoorwerpen bezoekers gemaakt en van bezoekers kunstvoorwerpen.

Duizenden foto’s

De uitgifte van de postzegels maakt deel uit van de vele festiviteiten die het Rijksmuseum van Oudheden in 2018 organiseert. Museumdirecteur Wim Weijland: “We vieren ons tweehonderdjarig bestaan uitgebreid. Met drie jubileumtentoonstellingen en tweehonderd activiteiten, avondopenstellingen en ontvangsten. Natuurlijk ook met deze postzegels die de redenen van ons bestaan tonen: de kunstvoorwerpen die wij presenteren in samenhang met de bezoekers die wij ontvangen.”

Tijdloos en van alle tijden

Met de postzegels laat PostNL zien dat het Rijksmuseum van Oudheden zich nog steeds vernieuwt. Zo is ook de meest recente aanwinst van het museum afgebeeld: het ‘magische’ zwaard van Ommeschans. “De collectie van dit museum heeft een actuele boodschap”, zegt Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL. “De kunstvoorwerpen laten zien hoe wij waren en hoe we zijn geworden. De collectie maakt ons tijdloos en van alle tijden.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘200 jaar Rijksmuseum van Oudheden’ telt tien postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 19 februari onder meer verkrijgbaar bij het postkantoor in Brunawinkels, via postnl.nl/bijzondere-postzegels en in de museumshop van het Rijksmuseum van Oudheden. De geldigheidstermijn is onbepaald.