Menu

Mooi Nederland 2018: wandelen door steden met stadspoorten

Vianen, Bergen op Zoom en Hattem

Mooi Nederland: Vianen

Den Haag, 29 januari 2018 – In 2018 besteedt PostNL met de postzegelserie ‘Mooi Nederland’ uitgebreid aandacht aan de monumentale stadspoorten die ons land rijk is. Vandaag verschijnen drie postzegelvellen met afbeeldingen van de Lekpoort van Vianen, de Gevangenpoort van Bergen op Zoom en de Dijkpoort van Hattem. Het ontwerp van ‘Mooi Nederland 2018’ is van de hand van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen.

De contouren van de stadspoorten op de postzegels heeft de kunstenaar met zwarte pen getekend tegen een witte achtergrond. Op de achtergrond van elk postzegelvel staat een perspectieftekening in rood of blauw van de plattegrond van de omgeving.

Sterke betrokkenheid

Met zijn geschreven en getekende reportages maakte Rothuizen een verslag in woord en beeld van zijn wandeling door elke stad en van de gebouwen die hij zag en de mensen die hij ontmoette. “In elke stad viel mij weer op hoe nauw inwoners betrokken zijn bij hun woonplaats, hoe veel ze weten van de geschiedenis en hoe graag en mooi ze erover vertellen”, aldus de kunstenaar.

Geworteld in de samenleving

De serie ‘Mooi Nederland’ besteedt sinds 2005 aandacht aan lokale geschiedenis, culturele rijkdom en landschappelijke schoonheid. Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL: “Zo willen we laten zien dat ons bedrijf geworteld is in de Nederlandse samenleving. Stadspoorten zijn het bewijs van een verleden waarin steden zich ommuurden als verdediging. Die tijd is gelukkig voorbij. Maar overal in Nederland zijn prachtige stadspoorten bewaard gebleven. En nu staan er vijf bijzondere op een postzegel!”

PostNL brengt op 4 juni nog twee postzegelvellen uit, dan over de stadspoorten van Zierikzee en Culemborg. Ook verschijnt die dag een verzamelvel met alle vijf de stadspoorten.

Verkrijgbaarheid

Elk postzegelvel uit de serie ‘Mooi Nederland 2018’ telt vijf postzegels met de waarde-aanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn onder meer verkrijgbaar bij het postkantoor in Brunawinkels en via postnl.nl/bijzondere-postzegels. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Mooi Nederland: Bergen op Zoom

Mooi Nederland: Hattem