Corona zet post terug op de kaart: kwart van Nederlanders verstuurde meer kaartjes

Wereld post dag

Den Haag – Een kwart van de Nederlanders heeft sinds maart 2020 meer kaartjes verstuurd dan daarvoor. Dat gebeurt vaak fysiek, maar bijna net zo vaak ook via online services. Dit blijkt uit een onderzoek van PostNL in het kader van Wereld Postdag, op 9 oktober. Deze dag staat in het teken van de waarde van post.

Vooral Nederlanders tot 40 jaar zijn actiever post gaan versturen in het afgelopen anderhalf jaar. Van de groep die actiever post heeft verstuurd tijdens de coronapandemie, verwacht een deel dat ook na de coronacrisis te blijven doen. Dat is maar goed ook, want we hebben flinke verwachtingen als het aankomt op post; het niet versturen van een kaartje naar opa en oma met kerst óf geen kaartje terugsturen wanneer je een geboortekaartje ontvangt, vinden de meeste Nederlanders niet kunnen, zo laat het onderzoek zien.

Blij van post

We versturen voornamelijk kaartjes op verjaardagen, ter condoleance, bij een geboorte en om iemand beterschap te wensen. Resi Becker, directeur Mail Nederland bij PostNL: “We worden blij van post. Bijna 90% van de respondenten geeft aan dat het ontvangen van een kaartje een goed gevoel geeft. Een klein gebaar kan veel betekenen, zo wijst het onderzoek uit. Een kaartje laat zien dat een ander aandacht voor je heeft.”

Helft Nederlanders leest post van anderen

Nederlanders zitten over veel post-gewoontes op één lijn, maar over een aantal gewoontes niet. Zo vindt 40% dat je ontvangen kaartjes prima op het toilet kunt tentoonstellen en 47% vindt dat je kaartjes van anderen gewoon kunt lezen als je op bezoek bent. De meerderheid van de ondervraagden vindt echter beide gewoontes ongepast.

Handgeschreven kaartjes blijven populair

Tegenwoordig zijn er verschillende services die het makkelijk maken om online een fysiek kaartje te versturen. Van de Nederlanders die het afgelopen anderhalf jaar meer kaartjes verstuurden, geeft driekwart aan daarbij weleens gebruik te maken van zo’n online service. Toch vindt de meerderheid (59%) het leuk om een handgeschreven kaartje te ontvangen. “Online services bieden vaak de mogelijkheid om bijvoorbeeld een foto te gebruiken als kaart, wat het persoonlijk maakt. Maar het handschrift van bijvoorbeeld je kleinkind of moeder op een kaartje heeft natuurlijk een emotionele waarde en blijft dus ook bijzonder”, aldus Becker.

We bewaren kaarten jarenlang

Dat een kaartje voor een bijzonder moment zorgt, blijkt ook wel uit het feit dat 1 op de 3 Nederlanders een ontvangen kaart minimaal zes maanden bewaart. Bijna 1 op de 5 mensen (17%) bewaart een kaartje zelfs jarenlang.

Over het onderzoek

Dit onderzoek naar aanleiding van Wereld Postdag is een initiatief van PostNL en uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch onder ruim 1.000 respondenten in de leeftijd vanaf 18 jaar. De respondenten zijn een representatieve afspiegeling van de Nederlandse samenleving.