Het is al zomer op de postzegels van de Sint-Pietersberg

Den Haag, 13 juni 2022. Het nieuwste postzegelvel van PostNL uit de serie Beleef de natuur besteedt aandacht aan de beroemdste heuvel van ons land: de Sint-Pietersberg met zijn vele mergelgangen. Op de tien postzegels zijn bijzondere bewoners van dit natuurgebied afgebeeld.

De Sint-Pietersberg ligt in het zuidwesten van Limburg, tussen Maastricht en de grens met België. Het gebied van 233 hectare is sinds 1995 in beheer bij Natuurmonumenten. 

Zeldzame dieren

Het postzegelvel over de Sint-Pietersberg is ontworpen door grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. Hij liet zich inspireren door de wisselwerking tussen de kalkbodem in dit gebied en de flora en fauna die daar voorkomen. Alle afgebeelde planten hebben een voorkeur voor een vochtige, kalkrijke bodem. “Bovendien komen er zeer zeldzame dieren voor die je vaak alleen daar kunt aantreffen”, zegt Janse. “De oehoe bijvoorbeeld broedt er weer sinds 1997 en het boswitje komt nergens anders in ons land voor.”

Genieten van de rust

De Sint-Pietersberg is populair als wandelgebied, om te sporten en te ontspannen. Boswachter José Hermens probeert namens Natuurmonumenten de belangstelling in goede banen te leiden, zodat er ook plekken blijven waar mensen van de rust kunnen genieten. Hermens: “Dat is overigens niet alleen goed voor onszelf, maar ook voor de natuur. Het is een gebied waar ik zelf heel blij van word als ik er ben. Het is een mooi gezicht als de kalkgraslanden in een bloementapijt veranderen of wanneer je op de holle wegen de wilde marjolein en de klaprozen ziet bloeien.”

Meerjarige serie

Het postzegelvel over de Sint-Pietersberg maakt deel uit van de meerjarige serie Beleef de natuur 2021-2023. Eerder dit jaar bracht PostNL al postzegels uit over Fort Ellewoutsdijk in Zeeland en de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland. Later dit jaar verschijnen nog postzegels over de Leuvenumse Bossen op de Veluwe.

Zomerse kleuren

In de kleurstelling van het postzegelvel laat ontwerper Janse de zomer al beginnen. “Het groen heeft in de natuur dan een al wat donkerder tint gekregen en verder heb ik de zomerse sfeer laten bepalen door planten die paarsrozig bloeien. Toch zit er ook zwart, grijs en bruin in. Bij de vleermuis die ’s nachts vliegt. En bij de hakkelende aurelia, de das en de oehoe, die deze kleuren nu eenmaal van nature hebben.”

Verkrijgbaarheid

De postzegels Beleef de natuur – Sint-Pietersberg zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij alle verkooppunten van PostNL, het postkantoor in de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 ‑ 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Voor meer informatie en foto’s:

PostNL Corporate Communicatie
T: 088 - 868 82 60
E: mediarelations@postnl.nl